10 filmů o paranormálních jevech, které musíte vidět před Deliriem

Do kin přichází film Delirium, další z řady hororů opředených tajemnými paranormálními jevy. Už od počátku věků lidé hledali vysvětlení pro úkazy, které nechápali. Nejprve je označili jako práci bohů, následně čarodějnic, duchů, ďábla, anděla, či UFO. Paranormální jev je skutečnost, pro kterou není známo žádné racionální vysvětlení. Jedním z nejznámnějších nevysvětlených jevů byla havárie UFO v roce 1947 v Roswellu. Od té doby se toto téma stálo velkým fenoménem a to převážně pro film. Delirium vypráví příběh muže, vracejícího se z psychiatrické léčebny do domu po svém otci, který začne kolem sebe vnímat různé paranormální jevy. My se teď ale podíváme na desítku filmů, které byste ještě předtím měli zhlédnout.

Záhada Blair Witch

Jedná se o průkopnický film ve světě paranormálních jevů. Horor na obyčejné téma, který ale mimojiné vydělal tisícinásobek své ceny. Čarodějnice v lesích loví tři studenty, kteří natáčejí dokumentární film. Příběh možná zní trošku lacině, ale právě díky nápaditému zpracování (amatérská roztřesená kamera), působí film jako záznam skutečné události a předstírání tvůrců, že „jde o nalezené a sestříhané záběry” dodává celému snímku na děsivosti a napětí. 

Paranormal activity

Snad prvním filmem, který nás napadne při vyřčení slov “paranormální jevy” jsou překvapivě filmy ze série “Paranormal Activity”. Příběh je jako přes kopírák 80% všech dnešních hororů. Mladá rodina bydlící v domě někde v USA se postupně setkává s nevysvětlitelnými událostmi. Zezačátku vše omlouvají různými technickými problémy, počasím, zvěří či sousedy. Situace se ale přiostřuje a jevy se zdají být čím dál víc nereálnými. Propuká strach, příchází duchař, voodoo báby či farář. Ačkoliv v tuto chvíli každý divák řve, vypadněte z toho domu, rodina tam z nevysvětlitelných důvodů zůstává a neustále dokola pomalu otevírá dveře, za kterými se dějí ty nejděsivější události vesmíru. Řev, napětí, spoustu krve, lekačky, blikající světla a film je na světě. A tak po vzoru Záhady Blair Witch vznikla nemalá série duchařsko-nízkonákladových horrorů. Kombinací vizuálu homevidea a několika triků, lítajících prostěradel a zvukových efektů, dosáhli tvůrci iluze skutečných paranormálních jevů. Bohužel, film sestavený ze dvou nebo tří druhů záběrů a sem tam nějaké ručkní kamery pro první dva jednoduché příběhy stačil, ale snahy o další a další díly se už staly jen trapnými pokusy o prvotní úspěch.

Krotitelé Duchů

Nepochybně nejznámější film na téma duchů. Ačkoliv jde o komedii, je to jeden z prvních filmů točících se okolo paranormálních jevů. V čele s Billem Murraym sledujeme partu švihlých parapsychologů s vysavači na zádech svádějící boj s duchy a strašidly ohrožující stát New York a Sigourney Weaver.

Ti druzí

Americký horror Ti druzí, v hlavní roli s mladou a krásnou Nicole Kidman, se odehrává v období konce druhé světové války. Matka dvou malých dětí, Grace, společně s dvěma členy služebnictva žije ve velkém domě na samotě a čeká na návrat svého manžela z války. Díky alergii na světlo, kterou její děti trpí, je celý dům zahalen ve tmě. A tak se nabízí velké množství nebezpečí, které můžeme v tajemném a temném domě potkat.

Červená světla

Film plný hollywoodských hvězd, který mohl být opravdu úspěšným trhákem. Na druhou stranu, ikdyž se tak nestalo, i přes to stojí za zmínku. Téma filmu je “existují paranormální jevy nebo ne?” Proti sobě v těchto tvrzeních stojí opět krásná zrzka Margaret Matheson (Sigourney Weaver), jako skeptická vyšetřovatelka paranormálních jevů, se svým asistentem Tomem Buckleym (Cillian Murphy), a proti nim je postaven Simon Silver (Rober De Niro), jako proslulý slepý senzibil. Trošku thriller, trošku horor, trošku nuda, ale s De Nirem, takže hezký.

Znamení

Pro mě je Znamení jedním z nejlepších hororů vůbec. Sledujeme Grahama Hesse (Mel Gibson) a jeho rodinu žijící uprostřed polí, (jaké klišé), kde se jednoho dne objeví obrovské obrazce ve tvaru kruhů, což ukazuje na příchod UFO. Genialita celého snímku je ve vystavení napětí. Ačkoliv film pojednává o příchodu UFO na Zem, za celých 106 minut vidíme mimozemšťany asi jen na 20 sekund, ale přitom je divák na smrt vystrašený.

V zajetí démonů

Série několika hororů natočených podle skutečných událostí vypráví příběhy vyšetřovatelů paranormálních záhad Eda (Patrick Wilson) a Lorraine (Vera Farminga) Warrenových. Tato dvojice je vždy přivolána k vystrašené rodině, kterou trápí duchové. Filmy přináší velké napětí, spoustu lekáků a děsivých záběrů. K dnešnímu dni jsou venku V zajetí démonů 1 a 2, spin-offy Annabelle 1 a 2, a v tomto roce má přijít do kin V zajetí démonů 3 a další spin-offy Nun a The Crooked Man. Mimo to, režisér filmu James Wan má na svědomí ješt jednu další sérii skvělých hororů a to Insidious.

Insidious

Další hororová klasika. Rodina se přistěhuje do nového domu, který byl kupodivu hodně pod cenou a po chvilce se začnou dít věci. Následně zjistí, že v minulosti bylo v domě spácháno spousta vražd, takže je jasné proč byl dům tak levný. Ale ikdyž je jasné, že jim hrozí velké nebezpečí, stejně v domě zůstanou. Zvláštní události, zjevující se postavy a šepot děsí nové obyvatele domu neskutečně kvalitním způsobem. Za zmínku stojí ještě Insidious 2, který je skvělým pokráčováním prvního dílu. Následně vznikly ještě další dva navazující filmy, bohužel už ne po režií Jamese Wana, takže už není moc o co stát.

Sinister

Otec od rodiny (Ethan Hawke), autor detektivních románů, ve snaze, najít nové náměty na psaní, objeví staré filmy na půdě svého domu. Postupně tak rozkrývá hromadnou vraždu, která se stala v minulosti, a tím i probouzí nadpřirozenou bytost, která se v domě ukrývá.