10 zajímavostí o Deadpoolovi

Do kin již podruhé vtrhne nejukecanější žoldák a znovu zaútočí ne na naše životy, ale bránice. Jeho první samostatný výstup na stříbrném plátně byl povedený a antihrdina si získal řadu fanoušků. Nicméně v rukávu má ještě pár trumfů, na které zatím nedošlo. Proč ho komiksoví znalci milují? Článek obsahuje několik spoilerů, byli jste varováni!

1) Byl stvořený jako parodie

Každý hrdina nachází někde inspiraci a Deadpool není výjimkou. Jeho tvůrci Fabian Nicieza a Rob Liefeld koukli přes rameno konkurenčnímu vydavatelství DC a okopírovali jednoho z největších drsňáků – Deathstrokea. Tento nájemný zabiják a žoldák posloužil jako předloha nejen co se obleku a záliby ve zbraních týče, ale rovněž ve jménu. Jeho pravá identita je totiž Slade Wilson. Odlehčenější a vtipnější zabiják ze stáje Marvel dostal od svých tvůrců podobné jméno – Wade Wilson.

2) Jednou zabil všechny

Wadea Wilsona známe všichni jako hláškaře, který si nedělá z ničeho příliš těžkou hlavu. Ale v krátké sérii Deadpool kills the marvel universe odehrávající se v alternativní realitě je tomu jinak. Svou schopnost boření čtvrté stěny dovede do extrému. Uvědomí si totiž, že je jako všichni jen komiksovou postavou, která nemá svůj osud pevně v rukou. To však chce změnit a rozhodne se všechny obyvatele světa Marvel osvobodit – jejich smrtí. Zabijí padouchy i hrdiny, aby díky smrti prozřeli. V této krátké minisérii nemá problém zabít ani takové siláky jako jsou Thor či Hulka a Spideymu prožene kulku hlavou.

3) Po komiksech se vrhl na knižní postavy

Když už vyvraždil celý svět Marvelu, zjistil, že musí ve své cestě plné krve ještě pokračovat. Aby měl jistotu, že skutečně všichni již nejsou mezi námi, vydal se do knižního světa. V Deadpool killustrated zabil knižní postavy sloužící jako předlohy. Bíla Velryba, Tom Sawyer, Sherlock Holmes…. ze světa sprovodil všechny.

4) Nebere se moc vážně

Deadpool si z ničeho nedělá těžkou hlavu a i ve vypjaté situaci má v zásobě vždycky nějaký ten vtípek. Se Spideym tak neoficiálně soutěží o největšího vtipálka. Ale na rozdíl od zakomplexovaného teenagera truchlícího nad smrtí strýčka Bena se na své problémy kouká s nutnou dávkou nadsázky. Kupříkladu jednou ukradl Parkerovi jeho vystřelovače pavučin, aby se na chvíli prolétl městem. Když si ho mladá žena splete s pavoučím mužem, bláznivý žoldák neodolá a svůj největší problém skvěle využije k vyslovení jednoho povedeného vtipu.

5) Casanova by mu mohl závidět

Soutěž krásy asi nevyhraje, ale svým charismatem zamotal hlavu nejedné bytosti. Jendou z jeho obětí byla samotná smrt. S tou si vytvořil Deadpool velice blízké pouto. Jelikož mu jeho regenerační schopnosti zabraňují umřít trvale, dáma v kápi a s kosou v ruce je na něj krátká. To jí imponovalo a do bláznivého antihrdiny se zamilovala. Co by za to dal Thanos, který v komiksech udělal všechno pro to, aby si získal její srdce. Ale tím to nekončí. Mezi Deadpoolovy další aféry patří i ta se snoubenkou samotného Drákuly. Tu nakonec natolik svým šarmem okouzlil, že si jí dokonce vzal.

6) Je fanouškem Kapitána Ameriky

Bláznivá chaotická povaha, nepředvídatelnost a naprosté pohrdání jakýmikoliv pravidly. Deadpoolem většina hrdinů opovrhuje a berou ho jako ošklivé káčátko. Ovšem Kapitán Amerika je jiný. Ve Waedovi vidí i to dobré a jako jeden z mála mu projevuje respekt, úctu a nakládá s ním jako s rovným. Ten si na oplátku z něj střílí méně než z ostatních a k tomu má problém předstírat, že totálně není jeho fanda.

7) Za zabíjení amerických prezidentů dostal zaplaceno

Nekromancer Michael oživí ikony americké historie, jelikož doufal, že pomohou Ameriku vrátit na výsluní a nastaví dříve fungující morální řád. Nicméně oživení prezidenti George Washington, Richard Nixon, Ronald Reagan, JFK a další mají ke svým dřívějším životům daleko. Rozhodnou se ovládnout všechny živé a rozpoutají teror. Jelikož se neslušelo, aby ctnostní Avengers bojovali proti významným státníkům, je na prácičku najatý hrdina tohoto článku. A tomu rozhodně nevadí poslat pár bývalých prezidentů zpátky do hrobu a přitom ještě prohodit pár hlášek.

8) Pálí mu to

Všichni si o něm myslí, že je pouze chaotický blázen. Ale když na to přijde, je velice chytrý a najde vždy řešení. Když Wilsona v honbě za padouchem zastavil Daredevil, nebál se kanadský antihrdina udělat něco pro jakéhokoliv hrdinu naprosto nepředstavitelného – zranit civilistu. Přihlížejícího nebožáka totiž střelil do nohy, aby se zbavil Daredevila. Holt jako správný antihrdina občas udělá něco ne zrovna skautského.

9) Nediskriminuje

I když má pod slupkou drsňáka dobré srdce, nikomu nenadržuje. Jako správný žoldák a nájemný zabiják bere peníze od všech, kdo mu dohodí nějakou zakázku. Je mu v zásadě jedno, zda zabijí pro padouchy či dobráky. Je to zkrátka profík každým coulem.

10) Dokáže být hrdina

I když není zrovna svatoušek, hluboko uvnitř přece jen trochu toho Mirka Dušína schovává. Když například Archangel umíral, nebál se obětovat kousek své ruky. Postupně si uřezával kousky svého masa, aby kamaráda zachránil. Nechutné? Ano, ale pomohlo to.

Deadpool 2 vtrhne do našich kin 17. května 2018.