TOP 10: Filmy, kde žádná hra není bezpečná

Vadí nevadí může být dobrá hra na party, když není ovládána nadpřirozeným zlem. A není to jediná hra, která může být hráčům škodlivá. Každý filmový fanoušek ví, že žádná hra není bez následků. Takhle z fleku nás jich napadne aspoň deset, co se zvrtly.

Jumanji

Tahle desková hra vás vtáhne do sebe. Doslova. Nejdřív se tváří docela nevinně, ale jakmile hodíte kostkou, hra vás nutí bojovat s digitální faunou, nezkrotnou florou a neúnavným lovcem, který bude nápadně připomínat vašeho otce. Jestli tedy chcete risknout, že se váš dům změní v regulérní tropickou džungli plnou obřích mravenců a digitálních lvů a že nejspíš budete utíkat centrem města před stádem nosorožců, případně že strávíte 30 let v pralese, je Jumanji vaše hra.

Gamer

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se musí cítit takový Mario, když ho nutíte skákat přes rozžhavenou lávu a zabíjet okřídlené želvy? Hlavním motivem filmu Gamer je počítačová hra, ve které můžete na dálku ovládat skutečné lidi – vězně odsouzené k smrti – a střílet s nimi jiné skutečné lidi. Přitom jim kupujete upgrady, prsíte se s nimi na internetu a vůbec s nimi děláte vše, co se s herním avatárem dělat dá. „Avataři“ jsou ale cítící lidé, kteří nad sebou během hry nemají kontrolu a dost je to psychicky poznamenává. Není divu, že když jeden z nich získá svobodu, může se tvůrce hry těšit na krvavou odplatu.

Poslední hvězdný bojovník

Asi každý hráč by si někdy přál, aby se ocitnul ve světě své oblíbené hry. To se splní mladíkovi Alexovi, kterému se snad jako jedinému na světě podaří zdolat hru Hvězdný bojovník. Tím ale příběh pouze začíná. Hra totiž byla rozeslána po celém vesmíru jako způsob konkurzního systému, a hráč, který ji dohraje, má možnost se zúčastnit skutečného intergalaktického konfliktu. A samozřejmě to bude vystrašený pozemšťan, kdo zabrání mimozemské tyranii převzít vládu nad vesmírem.

Hra

Máte pocit, že vás v životě nic dobrého nečeká? Společnost CRS vám za menší obnos zařídí real timovou hru, která vám dodá trochu šťávy do života. Čeká vás série hádanek, pronásledování ozbrojenými muži, klauni, kteří vám připomínají traumata z dětství nebo únos do Mexika. Výlet za trochou vzrušení se změní ve výtečný paranoidní thriller, na jehož konci vás bude čekat životní katarze a vyrovnání se s vlastním životem.

Brainscan

Virtuální realita je přeci jen o dost imerznější, než herní konzole. O tom ví své teenager Michael, který si v nové VR hře Brainscan vyzkouší roli vraha. Počáteční nadšení vystřídá šok, když se dozví, že úplně stejným způsobem, jakým ve hře Michael zabíjel, zemřel skutečný člověk. Navíc do skutečného světa ze hry unikne démon, který Michaela nutí hrát dál.

Válečné hry

Davidovi se už v osmdesátých letech naskytne možnost pařit online. Jeho spoluhráč na druhé straně monitoru mu nabídne možnost zahrát si na termonukleární válku, na což David ochotně přistoupí a dokonce vybere místa jaderného úderu. Co ale netuší, je to, že jeho spoluhráč je ve skutečnosti superpočítač ministerstva obrany a k dispozici má skutečné jaderné zbraně, které hodlá brzy využít ke hře. Situace se dá vyřešit jediným způsobem – naučit armádní superpočítač mír raději piškvorky.

Noční děsy

Segment povídkového hororu s názvem Bishop of Battle sleduje šampiona lokální arkádové herny Emilia Esteveze, který se dlouhou dobu snaží zdolat titulní videohru. Nikdo se ještě nedostal do posledního kola. Mladíkovi se to nakonec podaří a se zděšením zjistí, že poslední kolo se odehrává ve skutečném světě. Zkušený hráč si s několika zhmotnělými digitálními potvorami poradí, ale jak může hra fungovat dál, když její hlavní boss je poražen? Kdo ho nahradí?

Stay Alive

A zase ti teenageři. Tentokrát objeví počítačovou hru, v níž je hlavním padouchem proslulá hraběnka Báthory. Brzy zjistí, že v této hře se hrubě nevyplatí prohrávat. Když totiž zemřete ve hře, duch Čachtické paní si vás najde i ve skutečném světě. A to nechcete.

Nerve – Hra o život

Hra vadí – nevadí se dnes dá hrát i online. A buď vás na jejím konci čeká balík peněz, nebo smrt. O tom se přesvědčí hlavní hrdinka, která se do hry přihlásí. Netrvá dlouho a hrdinka přijde na to, že nejvíce se u hry baví uživatelé, kteří hráčům zadávají úkoly. Jízda na motorce poslepu je sice adrenalinová záležitost, ale přiznejme si, ne každý na to je.  Horší je, že ze hry se nedá vystoupit a i kdybyste sháněli pomoc, nikdy nevíte, jestli náhodný kolemjdoucí není hráč, kterému někdo z uživatelů přikáže, aby vás umravnil.

Třinácté patro

Zatímco Gamer staví živé postavy do rolí herního avatara, výtečné sci-fi z konce devadesátých let přistupuje k tomuto motivu přesně opačně. V blízké budoucnosti je zavražděn vývojář převratné VR hry, která umožňuje hráči trávit čas ve třicátých letech. Hra nemá žádný konkrétní cíl, je to víc zážitkový open world, ale svou hmatatelností a realističností to může být všeobecný průlom. Hra je ale tak realistická, že počítačem vytvořené postavy si můžou uvědomit, že nejsou skutečné. A nenesou to moc dobře. Byť jde o výborný film, mělo Třinácté patro tu smůlu, že mělo premiéru jen pár měsíců po veleslavném Matrixu, jenž taktéž zpracovával téma virtuální reality.