Plzeňský festival Finále zahájí svůj 31. ročník

Přes 130 filmových titulů, 6 premiér či předpremiér a nespočet významných hostů. I na to se mohou těšit návštěvníci tradičního filmového festivalu, který se v následujících dnech uskuteční v západočeské metropoli.

„Ladíme formu na grande Finále Plzeň!“ Tak zní motto letošního festivalu a nutno podotknout, že zcela oprávněně. Plzeňská Měšťanská beseda nabídne ve dnech od 19. dubna do 24. dubna vskutku nabitý kulturní program, který svým obsahem nijak nezaostává za akcemi podobného typu. Jedním z největších lákadel bude režisérský debut známého muzikanta a herce Ondřeje Havelky s názvem Hastrman, který byl vybrán jako zahajovací film pro festival.

Soutěžní snímky se utkají o prestižní ocenění Zlatý ledňáček. O vítězích rozhodnou 4 poroty složené celkem ze 14 zahraničních odborníků. Role předsedy hlavní poroty se ujme Tomasz Wasilewski, polský scénárista a režisér, držitel ceny Stříbrný medvěd z Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně za nejlepší scénář.

Nutno zmínit i rozsáhlý ansámbl především tuzemských filmových hostů, kteří do Plzně zavítají. Diváci se tak mohou těšit například na Miroslava Krobota, kterého doprovodí jeho dcera Lenka Krobotová. Dále pak na Aňu Geislerovou, Pavla Nového, Taťjanu Medveckou, Jana Hřebejka a mnoho dalších. Finále svým programem připomene i plzeňského rodáka Miroslava Horníčka, který patřil k nejvýznamnějším postavám československého filmu jako takového.

Exkluzivní novinkou letošního ročníku bude silent kino. V Kopeckého sadech před vstupem do Měšťanské besedy se budou promítat dvě klasiky československého němého filmu – kultovní a ve své době až nesmírně pobuřující Erotikon režiséra Gustava Machatého a také historicky první tuzemský velkofilm Svatý Václav. Druhý jmenovaný snímek se datuje k roku 1929, kdy vznikl k příležitosti 1000. výročí smrti svatého Václava.

Finále Plzeň však nebude striktně spojeno jen s budovou Měšťanské besedy. Doprovodný program proběhne i v dalších částech největšího města západních Čech a to například v kulturním centru DEOP2015, v Plzeňském Prazdroji, v Anděl Music Baru či v Papírně.