O žralocích něžně mezi výbuchy Vulkánu: 53.ročník AFO je tu!

Star Trek, drogy, čelisti. I tak by šel ve velké a všeneobjímající zkratce popsat program letošního ročníku Academia Film Olomouc, progresivního filmového festivalu vědecko-popularizačních filmů. Za svých 53 let existence se vypracoval z komorního miminka tří rodičů (Krátký film Praha, Univerzita Palackého a Československá akademie věd) až do dospělé pověsti jednoho z největších vědecko-popularizačních festivalů v Evropě. Událost, o kterou se více než akademici zajímají ti, na které popularizační snímky míří především – diváci.

I v letošním ročníku se návštěvníci mohou těšit nejen na bohatý program na plátně, ale i na řadu přednášek a diskuzí s českými i zahraničními osobnostmi. Vulkanoložka Kayla Iacovino seznámí se svou inspirací ze Star Treku. John Chase představí důkazy podložený pohled na technologie Star Wars. Také bude uvedeno hned několik snímků popularizátorské legendy Davida Attenborougha. Celý program se nese v duchu deseti sekcí otevírajících deset témat, která se letos organizátoři rozhodli přiblížit povrchu společenské diskuze, pro jejich urgentnost, pro jejich neotřelost, pro jejich tabuizovanost.

“Závislost”, první z vyhlášených témat. Závislost na drogách, závislost na zdrojích. Ráno mobil, večer obrazovka. Jak světlo a tma ovlivňuje naše zdraví a životy? Zhasnout!, tak zní název epizody ze série dokumentů The Nature of Things, kterou bude možné zhlédnout v rámci festivalu společně s povídáním Pavla Suchana z Astronomického ústavu AVČR, který svou doprovodnou přednáškou Ohrožujeme naší závislostí na světle tmu? vnese do sobecky antropocentrického pohledu také něco z přírody. Pokud společně se světlem zhasne i Vaše naděje na ekologičtější zítřky, můžete prohloubit své pocity z vesmírného propojení skrze audiovizuálně fascinující snímek Bufo Alvarius – The Underground Secret. Jde o  strhující filmovou meditace inspirovanou zážitky z rituálů s nejsilnějším známým halucinogenem. Na Sonorskou poušť, kde psychadelická žabička pobývá, Vás kromě sugestivních animací dovedou i výpovědi šamana a psychonautů, kteří se za tripovou jízdou vydali.

Ze záplavy duhových fraktálů vás proberou zoubky. Žraloci. Legendární krvelačné bestie se AFO rozhodlo ukázat v trochu jiném světle – jako oběti. Ať už se chcete nechat přírodovědně fascinovat všemi krásami, které tato obávaná paryba skrývá, nebo chcete zdravým naštváním stimulovat svou odhodlanost v boji proti ilegálnímu lovu, najdete zde své šance. Třeba na přednášce Sea Shepherd: Jak chránit oceány nebo na promítání oskarového snímku Zátoka. A nebo se jen s úžasem ponořte do hlubin v další mokré sekci: Oceány, v které AFO promítne třeba snímek Naše modrá planeta. Rovnou ve 3D.

Kromě Závislosti se na opojně a neurovědecky laděná temata můžete těšit taktéž v sekcích Alkohol (teoreticky na snímku Ve víně je věda, prakticky na bohatém večerním hudebním programu), Život online nebo Dohnáni k šílenství, během čehož bude návštěvníkům v Olomouci zprostředkováno jedinečné setkání s italskou transgender aktivistkou Vladimir Luxuria, stejně jako povídání o maskulinitě. I tom, co to znamená, když začne být toxická – se snímkem Maska, se kterou žiješ.

Na sex přijde řada i s Konsentem, jejich besedami, workshopy i filmem Z lásky nenávist. V mezinárodní soutěžní sekci se utká Nebezpečná myšlenka s Lumíky i vylepšenými Super Sapiens. Za Česko-Slovensko vystoupí Teorie rovnosti nebo Planeta Česko.

Odpočinkové snímky na víkend, velkolepé večerní party i seriozní školení o tom, jak se obléct podle nejnovější vědy, i to bude AFO 2018 – Mezinárodní festival populárně vědeckých filmů v Olomouci.

Festival probíhá od 24. do 29.4., více informací naleznete na oficiálním webu přehlídky.

Napsala Eliška Selinger