Nico, 1988: Roadmovie o slavné zpěvačce

Německá zpěvačka vystupující pod pseudonymem Nico, vlastním jménem Christa Päffgenová, a poslední dva roky jejího života, včetně pražského koncertu za železnou oponou. To přesně je středem zájmu nejnovějšího snímku italské režisérky Susanny Nicchiarelliové (Cosmonauta). Film o múze umělce Andyho Warhola si odnesl ocenění v sekci Orizzonti z mezinárodního filmového festivalu v Benátkách a nyní míří i do našich kin.

Mezi hlavní motivy filmu pak má spadat hlavně hledání sebe sama a vlastní identity tváří v tvář mediálnímu obrazu hvězdy, boj se závislostí na drogách a alkoholu, ale také vztah se synem. Hudba tedy nepřekvapivě bude hrát spíše druhé housle, i když se jí zde samozřejmě také dočkáme. Melancholie, ta má být dominantní náladou v příběhu posledního turné vyhasínající hvězdy, který se mimo jiné odehrává i u nás, před pádem komunismu.

„Sex, drogy a rock’n’roll v melancholické biografii ženské hudební ikony. Nico, 1988 je road movie věnovanou posledním letům života Christy Päffgenové známé pod uměleckým jménem Nico. Film odehrávající se mezi Paříží, Prahou, Norimberkem a Manchestrem popisuje sólovou uměleckou dráhu hudební ikony, Warholovy múzy, zpěvačky Velvet Underground a  legendárně krásné ženy. Jedná se o  příběh posledních turné Nico a její kapely, která ji doprovázela po Evropě v  osmdesátých letech minulého století. Během těchto let tato „kněžka temnoty“ znovu našla samu sebe, zbavila se tíhy svojí krásy a našla cestu ke svému zapomenutému synovi. Jedná se o příběh znovuzrození umělkyně, matky i ženy.“

Snímek Nico, 1988 vstupuje do tuzemských kin 5. 4. 2018. V hlavních i vedlejších rolích se pod taktovkou režisérky Susanny Nicchiarelliové představí Trine Dyrholm, Calvin Demba, Karina Fernandez, Sandor Funtek, John Gordon Sinclair, Anamaria Marinca, Thomas Trabacchi, a další.