Kdo byla Nico?

V létě 2018 půjde do kin nový životopisný snímek o Christě Päffgen známé spíše pod uměleckým jménem Nico. Tento film zachycuje její poslední turné po Evropě v roce 1988. Kdo ale Nico vlastně byla?

Christa se narodila 16. října 1938 v Kolíně nad Rýnem. Její otec odešel bojovat do 2. světové války, kde v roce 1942 zahynul. Aby uprchly před válkou, odjely Christa a její matka za prarodiči nedaleko Berlína. Její rodina byla chudá, a tak Christa začala pracovat v obchodě. Tam ale nevydržela ani den. Jejím snem bylo stát se slavnou, proto postávala před obchodním domem a doufala, že si jí někdo všimne. A to se i stalo, všiml si jí módní návrhář Heinz Oestergaard a Christa se ve svých třinácti letech stala modelkou.

V šestnácti letech byla objevena fotografem Herbertem Tobiasem. Začala používat jméno Nico a v sedmnácti odjela do Paříže. Až do svých 27 let se věnovala převážně kariéře fotomodelky, zahrála si ale i v několika filmech. V roce 1961 se Nico začala více věnovat zpěvu. O rok později se jí narodil syn, jehož otcem byl Alain Delon. Syn Christian žil většinu času u Delonových rodičů a v roce 1976 ho Delonova matka dokonce adoptovala.

V roce 1965 vydala Nico svůj první single, cover písně „I’m Not Sayin‘“. Tentýž rok začala její spolupráce s Andy Warholem, který ji seznámil s kapelou  The Velvet Underground. Nico tak začala svojí kariéru zpěvačky právě s touto kapelou. Brzy se ale začala snažit o sólovou kariéru, a to se jí v roce 1967 podařilo vydáním své první sólové desky Chelsea Girl.

Nico se stala slavnou zpěvačkou a jednou z ikon 70. a 80. let. Jak už tomu tak bývá, měla na ní tato sláva neblahý dopad. V 80. letech začala užívat heroin, stala se závislou a až před svojí smrtí prošla odvykací kúrou a začala žít zdravěji.

Její blízké okolí o ní prohlašovalo, že byla rasistka. Čas od času se údajně vyjadřovala hanlivě o Židech. Dokonce jednou napadla ženu černé pleti a křičela: „Nesnáším černochy!“

Nico zemřela 17. července 1988 na ostrově Ibiza, kde trávila dovolenou se synem. Při jízdě na kole prodělala slabý infarkt a při pádu z kola se udeřila do hlavy. V nemocnici jí byl diagnostikován úpal a Nico zemřela následující den na krvácení do mozku.