25. Dny evropského filmu nabídnou projekce s večeří nebo koncert Nicka Cavea

Před pár týdny skončil pražský filmový festival Febiofest a pro filmové nadšence už se chystá další kinematografický svátek v podobě Dnů evropského filmu. Pořadatelé do programu zařadili téměř padesátku nejlepších snímků ze starého kontinentu, mezi kterými nebudou chybět ani ty z české produkce.

Festival letos zahájí polský film Tichá noc, který osobně uvede režisér Piotr Domalewski. Snímek se ve své domovině setkal s velmi kladnou odezvou, a dokonce si za něj Domalewski odnesl deset cen Polský orel. Kromě tradičních promítání budou mít návštěvníci dvě šance vyzkoušet si Cinema Cuisine, která spojuje sledování filmu s tříchodovou večeří. V nabídce jsou dva večery: italský se snímkem Naprostí cizinci a francouzský s projekcí Rock’n Roll. Dalším ozvláštněním programu bude Flamenco night, při které se diváci kromě filmu dočkají i taneční show, španělského vína a vystoupení DJe Tea Jay Ivo. Fanoušci koncertů na plátně zase budou moci navštívit záznam ze šňůry Nicka Cavea, a aby nepřišli zkrátka ani rodiče s dětmi, je pro jejich ratolesti připraven interaktivní program, jenž jim přiblíží kinematografickou historii od dob bratrů Lumiérových.

V hlavním městě se budou filmy pětadvacátého ročníku promítat v termínech od 5. do 12. dubna ve třech kinech (Světozor, Lucerna, Kino Pilotů) a budou rozděleny do sedmi sekcí, které jsou zaměřeny na témata literatury a hudby. Z české a slovenské produkce se do seznamu vybraných snímků dostal titul Špína od slovenské režisérky Terezy Nvotové a Hmyz z dílny Jana Švankmajera. Kromě Prahy bude festival probíhat ještě téměř paralelně v brněnském kině Scala, a s mírným časovým odstupem pak v Hradci Králové, Boskovicích, Červeném Kostelci, Hodoníne a Jablonci nad Nisou.

Více informací je k nalezení na oficiálním webu festivalu.