Začíná lidskoprávní dokumentární festival Jeden svět

Mezi všemožnými nejen pražskými filmovými festivaly má jeden rozhodně specifické postavení.  Ostatní se často vyhraňují například místem původu či řečí filmu nebo i sdíleným tématem, přičemž ale jejich program tvoří z velké části (hrané) celovečerní snímky, Jeden svět se soustředí výhradně na dokumenty o lidských právech. 

Letošní jubilejní 20. ročník přehlídky startuje už dnes. Od zítra pak na další týden ovládne celkem osm promítacích míst v Praze. Tento rok se ponese pod heslem „Aktualizace systému“, kterým chce festival reagovat na informační přetížení a všudypřítomné dezinformace. Tato přehlídka, pořádaná organizací Člověk v tísni, není unikátní jen v rámci českého prostředí. Za dlouhé roky své existence vyrostla v největší dokumentární festival zabývající se lidskými právy na světě. Své téma bere opravdu zeširoka, tudíž lze v rámci ní nalézt snímky zaměřující se nejrůznějšími směry.

Přehlídku oficiálně otevřou Čističi režiséra Moritze Riesewiecka, který také film v Praze osobně uvede. Čističi nás zavádí mimo jiné na Filipíny, kde v bezejmenných kancelářských budovách sedí lidé rozhodující o tom, co my všichni uvidíme na své facebookové nebo twitterové zdi. Cenzura, hodnota informací, ale i hodnota lidské práce jsou tématy, na něž se ve filmu dostane.

Festival s sebou přinese přes 100 filmů, ze kterých se velká část bude v České republice promítat poprvé a 20 filmů bude mít na Jednom světě mezinárodní premiéru. Českou premiéru si odbyde třeba snímek Jana Geberta Až přijde válka, který zaujal publikum už při světové premiéře na Berlinale, světovou premiéru pak bude mít třeba Bohu žel režiséra Saši Dlouhého o stále aktuálním tématu postoje české společnosti k uprchlíkům. 

Filmy jsou rozčleněny do 15 kategorií, z čehož tři jsou soutěžní. Dále je program doplněn retrospektivní sekcí věnovanou uznávané britské dokumentaristce Kim Longinotto

Pro ty, kteří si budou potřebovat odpočinout od sezení v kině, nabídne Jeden svět i bohatý doprovodný program – rozhýbat se je možné třeba při společném běhu, doprovodné akci k filmu Ultra. Do Prahy také přijedou dva kontroverzní hudebníci a zároveň protagonisté filmů – íránský hudebník Shahin Najafi, na kterého byla díky jeho provokativním textům v Iránu uvalena fatwa a švédska rapperka a LGBT aktivistka Silvana Imam. Shahin vystoupí 10. března večer v experimentálním prostoru NOD a Silvana zahraje 6. 3. v klubu Futurum.

Kromě matičky stověžaté se Jeden svět podívá v rámci Regionů i do všemožných koutů naší republiky. Pro další informace navštivte oficiální web festivalu www.jedensvet.cz.