TOP 7: Nejlepší filmy s Jasonem Clarkem

Do českých kin míří duchařina s oscarovou herečkou Helen Mirren a Jasonem Clarkem Winchester: Sídlo démonů. Pro australského herce je to další velký film a tím pádem příležitost dokázat, že si jej hollywoodští režiséři vybírají do svých snímků po právu. Přinášíme vám sedm snímků s Clarkem, které považujeme za nejlepší.

Rabbit-Proof Fence

Začneme hezky popořádku. V tomto australském snímku se Jason Clarke poprvé dostal více do povědomí i hollywoodských studií. Ve filmu natočeném podle skutečné události, kde mladé dívky utekly ze speciálního tábora na převýchovu dětí a podél protikráličího plotu ušly 1500 mil na cestě domů za svými rodiči, se setkal i s Kennethem Branaghem. Rabbit-Proof Fence režíroval australský filmař Phillip Noyce, jenž natočil například Sběratele kostí nebo akční snímek Salt s Angelinou Jolie v hlavní roli.

Veřejní nepřátelé  

Snímek z roku 2009 režíroval veterán Michael Mann, jenž je podepsaný pod takovými peckami jako Poslední Mohykán, Miami Vice nebo Collateral. V tomto retro filmu dal dohromady skvělý herecký ansámbl, ve kterém se objevili například Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard nebo  Giovanni Ribisi. Hvězdnou sestavu v tomto příběhu o americkém bankovním lupiči Johnu Dillingerovi doplnil právě Clarke, který hrál parťáka Johnnyho Deppa.

30 minut po půlnoci 

Film od oscarové režisérky Kathryn Bigelow o dopadení nejhledanějšího teroristy na světě, Usáma bin Ládina, se dočkal pěti nominací na Oscara včetně nominace pro herečku v hlavní roli pro Jessicu Chastain. Té zdatně sekundoval Clarke coby bezohledný operátor v terénu. Pro Clarka se jednalo o největší a nejkontroverznější roli.

Útok na Bílý dům

Skvělá a vtipná podívaná od mistra destrukce Rolanda Emmericha, která místy připomínala Smrtonosnou past s Brucem Willisem. Je to oldschoolová podívaná napěchovaná hláškami, která se nebere moc vážně. U amerických kritiků nenašla takový ohlas, jaký by si zasloužila, přesto se jedná o poctivě natočenou žánrovku. Clarke zde ztvárnil postavu teroristy.

Velký Gatsby

I zde se pro talentovaného australského herce našlo místo, pokud to řekneme na plná ústa. V nejnovější adaptaci slavného románu od F. Scotta Fitzgeralda se na plátně objevil po boku Leonarda DiCapria, Carey Mulligan, Tobeyho Maguira nebo Joela Edgertona. A to pod taktovkou Baze Luhrmanna, režiséra Austrálie nebo Moulin Rouge. Clarke zde sice ztvárnil vedlejší postavu, která se na plátně mockrát nemihne, přesto je jeho postava velmi důležitá pro samotný konec snímku.

Úsvit planety opic

Pokračování snímku Zrození Planety opic bylo s velkým napětím očekáváno, protože došlo k výměně režiséra, což svým způsobem odnesl i James Franco, důležitá postava prvního filmu. V tomto snímku se lidoop Caesar stal vůdcem smečky v lesích u San Franciska. Těmito lesy prochází přeživší skupina lidí, kteří zákeřnému viru nepodlehli. Mezi nimi je i postava Jasona Clarka, která se s Caesarem spřátelí a uzavře dohodu.

Everest

Ve snímku podle skutečné události se daly dohromady herecké hvězdy jako Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Emily Watson, Keira Knightly a právě Jason Clarke. Ten ztvárnil průvodce při výstupu na nejvyšší horu světa – Everest. V devadesátých letech se z výšlapu na horu stala turistická atrakce a turistických výprav neustále přibývalo. Film Everest vypráví příběh o jedné z nejtragičtějších expedic, které podnikly na Everest výšlap.