TOP 5: Nejlepší filmy s Rooney Mara

Do kin právě vstoupil film Máří Magdaléna s Rooney Mara v titulní roli. V něm Mara hraje po boku Jaquina Phoenixe – s ním se letos objevila ještě v jednom filmu, Don’t Worry He Won’t Get Far on Foot (film se promítal v soutěži Berlinale). Ve dnešní topce se mrkneme na další filmy s Rooney, které stojí za zhlédnutí.

Ona

Topku zahájíme dalším snímkem ve znamení spolupráce Rooney s Phoenixem. Kromě nich ve filmu uvidíme (nebo uslyšíme) Amy Adams, Scarlett Johansson, Olivii Wilde nebo Chrise Pratta. Příběh se odehrává v blízké budoucnosti a sleduje Theodora, jenž je po těžkém rozchodu a svou pozornost upne na nový operační systém. Po jeho instalaci se seznámí se Samanthou, intuitivní umělou inteligencí, ke které si vybuduje velmi blízký vztah.

Muži, kteří nenávidí ženy

Knižní trilogie Milénium byla světový bestseller, a tak není divu, že Hollywood po tomto materiálu šel i přes fakt, že existují švédské adaptace všech tří knih. Mara ve filmu hraje Lisbeth Salander, kterou v původní verzi hrála Noomi Rapace. Ta pro producenty nebyla dostatečně atraktivním jménem, tak se k roli dostala dostala Rooney, která spolupracovala s Davidem Fincherem již na jeho předchozím filmu The Social Network. Za svůj výkon si Mara vysloužila svou první oscarovou nominaci.

Carol

V adaptaci románu Patricie Highsmith měla původně po boku Cate Blanchett hrát Mia Wasikowska. Roli Therese nakonec získala Mara a byla za ni nominovaná i na Oscara. Režisér Todd Haynes nás zavede do 50. let v USA. Mladičká Therese pracuje v obchodním domě, kde potká Carol, elegantní dámu. Zapomenuté rukavičky na prodejním pultu dají záminku vzniku vztahu mezi oběma ženami, kterému stojí v cestě nejen věkový a třídní rozdíl, ale také to, že v tehdejší době byla homosexuální láska nejen považovaná za nemoc, ale byla i nezákonná.

Vedlejší účinky

Drama Stevena Soderbergha představí na první pohled ideální pár Emily a Martina. Věci se ale zvrtnou, když je Martin zatčen za podvody a Emily spadne do depresí. Její lékař jí předepíše jedny prášky, pak jiné a jak je již z názvu jasné, léčba nepůjde podle plánů a nakonec v ohrožení bude nejedna kariéra a nejeden život. Film začíná poměrně klidně, ale později není o zvraty nouze a divák si do poslední chvíle nemůže být ničím jistý. Kromě Rooney Mara ve filmu můžete vidět Judea Lawa, Channinga Tatuma nebo Catherine Zeta-Jones.

The Social Network

Příběh vzestupu giganta sociálních sítí Marka Zuckerberga a jeho přítele Eduarda Savarina  je v mnoha ohledech autentickou výpovědí o tom, jak Facebook doopravdy vznikal. Počáteční neshody, nedostatek prostředků a mnohé další ne zcela objasněné příčiny vedly k rozchodu obou zakladatelů. Rooney si ve filmu zahrála Ericu Albright, přítelkyni (tedy minimálně zpočátku) ‚otce‘ Facebooku, za kterého dnes Zuckerberg nepochybně považován je, ačkoli i snímek poukazuje na to, že realita nejspíš nebyla tak černobílá.