TOP 10: Nejlepší filmy o baletu

Než se stala Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence), hlavní hrdinka do kin vstupujícího snímku Rudá volavka (2018) agentkou ruské tajné zpravodajské služby, tzv. “volavkou”, které jsou trénované k tomu, aby využili své svůdnosti a svého těla jako největších zbraní, bývala primabalerínou. Balet není pro filmaře neoblíbeným motivem. Pojďme si připomenout nějaké pozornosti hodné snímky, ve kterých sehrál svou roli.

Červené střevíčky (1948)

Debutující Moira Shearer si v této klasice Michaela Powella and Emerica Pressburgera zahrála Vicky, mladou tanečnici která září v představení červené střevíčky založeném na stejnojmenné pohádce. Situace se poněkud zkomplikuje, když se Vcky zamiluje do sadatele.

Nový začátek (1977)

Zatímco Shirley MacLaine se ve své roli Deedee rozhodne s tancováním skončit a založit rodinu, její toho času nejlepší kamarádka Emma pokračuje v kariéře profesionální baletky. Když se pak ve svých teenage letech rozhodne baletu věnovat i dcera Deedee, je to pro hlavní hrdinku bolestivé připomenutí její obrovské vásně, kterou opustila a pro Emmu neúprosnosti času.

Bílé noci (1985)

Kolja, známý tanečník, který uprchl před osmi lety na Západ, je zatčen při nouzovém přistání letadla linky Londýn – Tokio na sibiřské vojenské základně. Po zatčení uzavře Kolja nezvyklé přátelství s černým americkým stepařem, který pro změnu emigroval na Východ a má se o Kolju starat. Zároveň spolupráce s ním je jedinou Koljovou šancí, jak opustit zemi, která se tolik snažila o to, aby byl navždy zapomenut.

Billy Elliot (2000)

Ve filmu Stephena Daldryho je malý Billy je vychovávaný svým otcem a a starším bratrem k víře v to, že muž má být především drsný macho. Přes otcovu snahu zocelit syna hodinami boxu najde Billy zálibu v baletu a začne se mu tajně věnovat. Střet chlapeckého a dívčího světa, kontrast drsného dělnického života a jemného baletu, boření genderových stereotypů a důraz na rodinné hodnoty. Billy Elliot není jen o klukovi, co začal dělat balet.

Tanec s vášní (2000)

Jistě, jde o film, co by se dal pohodlně zařadit mezi všechna ta teen dramata, která jsou filmaři asi až příliš oblíbená. Další rozměr filmu dodává společný jmenovatel celého tohoto článku – tanec, balet. A to, že jsou taneční čísla v tomto snímku skvělá, je bez diskuze. Příběhově se film soustředí na mladou Judy, studentku prestižní baletní akademie, která v průběhu děje soupeří o dobré postavení s některými spolužáky, zamilovává se do jiných a to vše za zvuku Jamiroquai, Red Hot Chili Peppers a Mandy Moore.

Baletní střevíčky (2007)

Zatímco Emma Wtson pilně natáčela fimy o Harry Potterovi, studovala a možná se i snažila užit si své náctileté období, stihla se objevit v této britské TV adaptaci románu Noela Streatfeilda. Příběh vypráví o třech adoptivních sestrách nalezenkách a jejich zájmech. Pauline, kterou si zahrála právě zmiňovaná Emma Watson, miluje herectví, Posy balet a Petrova je spíš technický typ, jejím vzorem je Amelia Earhart. Sesry společně prožívají osobní úspěchy i nezdary, rodinné záležitosti a další.  

Mao’s Last Dancer (2009)

Drama podle autobiografie Li Cunxina. Malý Lu je už ve svých 11 letech odveden z chudé čínské rodiny vládními kulturními delegáty a je vzat do Pekingu, aby studoval balet. Postupem času se mu podaří vycestovat do Texasu, kde se zamiluje o Američanky. Získá místní občanství  a stává se velkou hvězdou baletu v Houstonu. Po několika letech se mu s podporou čínského velvyslance podaří dostat zpět do své rodné vesničky, kde se opět setkává se členy své rodiny.

Černá labuť (2011)

Aronofskyho psychologický thriller je sondou do duše mladé baleríny Niny, která chce prorazit na newyorské baletní scéně. Její snahy o získání hlavní role v Labutím jezeře jí bolí nejen fyzicky, ale jsou nemalou zátěží též pro její psychiku. O vysněnou roli bojuje s novou tanečnicí Lily, která jí nedá nic zadarmo. Role Niny vynesla Natalii Portman Oscara v hlavní herecké kategorii.

Polina (2016)

Uznávaný choreograf Angelin Preljocaj se poprvé postavil za kameru a vznikla Polina. Vypráví o mladé ruské baletce, která se i přes šanci být součástí slavného Bolshoi Ballet rozhodne domovinu opustit a studovat ve Francii moderní tanec. Postupně ale zjišťuje, že perfektní výcvik a morálka v jednom odvětví nestačí pro úspěch ve druhém.

Balerína (2017)

Výčet zakončíme možná trochu netradičně – animovaným filmem. Nacházíme se v 19. století v Paříži, kde sledujeme osud mladé dívky Félicie, která touží po tom stát se baletkou. Její nejlepší kamarád Victor zase sní o osudu vynálezce. Sympatický snímek o tom, že je důležité jít si za svými sny.