Operace Entebbe: O únosu letadla dle skutečných událostí

Jedna z nejnákladnějších záchranných operací všech dob se dočkala v pořadí už čtvrtého filmového zpracování. To slibuje zajímavý mix politického dramatu a akčního thrilleru s prvky krimi natočený podle skutečnosti. V dvou titulních úlohách se zde představí všestranný rakouský herec Daniel Brühl a oblíbená britská herečka Rosamund Pike. 

Nálepka spojující film s realitou je velmi lákavá, proto není divu že se tento typ snímku těší trvalé oblibě nejen u diváků, ale pochopitelně i u filmových tvůrců. A pokud jsou spojeny s nějakou leteckou akcí, tím lépe. Své o tom ví z poměrně nedávné doby kupříkladu Eastwoodův Sully: Zázrak na řece Hudson s Tomem Hanksem v hlavní roli. I v Operaci Entebbe budeme svědky záchranné operace spojené s cestujícími v letadle. Narozdíl od zmíněného Sullyho ovšem nepůjde o složitý letecký manévr, nýbrž o únos spoje a následné držení pasažérů jako rukojmích.

Silná tématika, dobové zasazení, t.j. druhá polovina sedmdesátých let (vše se odehrálo v roce 1976) a celkový velmi rozmanitý mix žánrů slibuje přinejmenším slušný potenciál. Nezbývá proto než doufat, že se režiséru Josému Padilhovi (Elitní jednotka, remake Robocopa) podaří různorodé složky dostatečně vyvážit a docílit kvalitní podívané.

Minimálně oba výše zmíněné snímky z jeho filmografie ukazují, že s různými žánry režisér pracovat dokáže. Naděje na přinejmenším velmi slušný dramatický thriller by tu tedy rozhodně byla. Ve spojení s výbornými herci v rolích dvou německých radikálů, stojících za oním únosem, by to opravdu mohlo fungovat.

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii.“

Operace Entebbe jde do kin už 29.3. V hlavních rolích se pod taktovkou režiséra Josého Padilhy představí Rosamund Pike, Daniel Brühl, Eddie Marsan, Ben Schnetzer, Denis Ménochet, Mark Ivanir, a další. Scénář k filmu napsal Gregory Burke, o hudbu se postaral Rodrigo Amarante.