Komiks: Batman: Květy zla (2018) – Zapomenutelný návrat Temného rytíře

Dnes se v rámci Komiksového okénka zaměříme na knihu Květy zla (v originále Bloom), jež je vyvrcholením runu Scotta Snydera. Ačkoli se jedná o předposlední svazek, který má v rámci série vyjít. Ten závěrečný má být z toho, co víme poněkud umírněnější. Ty „nejepičtější“ události se tak mají vyskytovat převážně zde. Krom pokračování boje nového Batmana Jima Gordona, který řeší případ děsivého záporáka Blooma, roznášejícího po Gothamu, a zejména po jeho chudinské čtvrti Úžiny strach, je pochopitelně ústřední linkou této části návrat Bruce Waynea, žijícího romantickou idylku, k netopýří kápi. Jakkoli jsou všechna témata silná, jedná se (a přiznávám to nerad) dost možná o dosud nejslabší knihu celého Snyderova Batmana. A to včetně poněkud hůře vyvážené sbírky krátkých příběhů, nazvané Hřbitovní směna. Pojďme si rozebrat, proč…

Tato část celkem úzce navazuje tam, kde předchozí skončila. Vše vlastně připravuje půdu pro návrat starého Batmana. Ten nový, jehož masku přijal bývalý komisař gothamské policie Jim Gordon, totiž přestává zvládat situaci. Strašlivý Bloom po městě šíří semena, dávající lidem zvláštní schopnosti a celý Gotham je tak sražený na kolena. Ono by to znělo zajímavě, kdyby se jen město s jeho občany neocitlo v totálním srabu už poněkolikáté. Jednomu až připadá, že by si z toho tamní občané mohli udělat zvyk. Mezi jednotlivými arcy přece nemůže být víc než několika měsíční propast. Město zdevastoval relativně nedávno Joker v knize Konec hry, proto se divím že tu ještě někdo chce žít.

Ale to odsuňme stranou, je to takové klišé, se kterým se musíme smířit. Když si ale celou sérii zpětně zhodnotím, je trochu škoda že Snyder postupně sklouzl k velikášsky epickým zápletkám, když mu tak dobře šly i civilnější, a přesto skutečně zásadní příběhy. Namátkou vzpomeňme na samý začátek jeho runu, který je mnohými považován za jeho vrcholné dílo; Soví tribunál. Ten byl komorní, a přesto celý „mini universe“ Temného rytíře obrátil naruby. Měli jsme v něm navíc možnost vidět Batmana skutečně na dně psychických i fyzických možností. Zde je Jim Gordon skutečně v nebezpečí, ale prostě to nějak není ono, ať si Bloom straší probodáváním lidí a přechytračováním zoufalého „policejního Batmana“ jak chce. Vše tu vybuchuje, dějí se tu velké věci. Příběh má spád a správné tempo, je to dobře napsané, a přesto tomu něco chybí.

Největší slabina podle mne spočívá v lince Bruce Waynea, jenž se díky událostem během finálního střetu s Jokerem stal někým jiným. Někým kdo zapomněl, co obnáší být Batmanem. Stal se takovým člověkem, jakým by byl, kdyby nikdy netopýří kostým neoblékl. Stará se o děti, našel si milující přítelkyni a žije spořádaným životem. Jenže při čtení prostě víte, že je to nikam nevedoucí odbočka, a že navzdory všem argumentům, jak už návrat Batmana není možný, zkrátka dojde na moment kdy bude zpátky. Díky předvídatelnosti tak tato vedlejší linie ztrácí nejen na jakékoli překvapivosti, ale i údernosti. Opravdu pochybuji, že by kohokoli napadlo, že Bruce se už Batmanem znovu nestane, jakkoli se změnila jeho mysl a paměť. Celá linka je tak otravná a upřímně jsem při čtení tak trochu skřípal zuby a čekal, kdy už se konečně vrátí do Batcave. Zde se zkrátka podobně jako už v minulosti ukazuje, že scénárista se, pokud píše tak zavedenou postavu jako je Batman, musí držet určitých mantinelů, za které prostě nemůže.

Roli tu pak hrají jakési alternativní dimenze plné různých Batmanů, propojených s tím naším a přístroj, který má jakémukoli člověku vštípit Batmanův odkaz. K tomu je zde i sešit z alternativní budoucnosti, vytvořený jiným kreslířem a popravdě nevím co si o tom myslet. Nejspíš se jedná o odkaz na jinou sérii, která u nás nevyšla. I tak se ale najdou světlé chvilky, zejména pak dialog s Jokerem, který rovněž na vše zapomněl a žije obyčejný život je výborný. Snyder ukazuje (opět), že právě tyto dvě ikonické postavy dokáže výborně uchopit a pracovat s nimi. Co se potom hlavního záporáka týče, ten je výborný. Celkově se mi moc líbí, že se Snyder s Capullem nebojí obohatit Batmanův pantheon nepřátel obohatit o postavy zcela nové. Navíc z něj skutečně jde děs (ačkoli je možná lehce inspirován Slendermanem). Jen trochu zamrzí, že je nakonec celkem nevyužitý a ve srovnání s klasickými Batmanovými záporáky přece jen trochu zaostává. Z vedlejších postav tu pak má výraznou roli kluk, který se převléká za Robina a prý má v navazujícím runu od Toma Kinga velkou roli. Nicméně mi tu trochu chyběla Bluebird, která se objevovala v řadě minulých knih a byla jako postava celkem zajímavá.

Trochu zvláštně a nelogicky může působit fakt, že ostatní Robini (a vůbec celá Batfamily mimo Alfreda) tu není přítomna ani v momentě, kdy Bruce ztratí paměť. Nicméně při zamyšlení se nad tím, že začal nový život a vlastně by je nepoznal, je to vlastně dobře. A osobně s povděkem kvituji, že Snyder se zaměřuje primárně na Batmana jako takového, a všechny jeho sidekicky, tak jako jím napsaný Joker považuje spíš za přítěž.

Verdikt

Jednoduše řečeno; všechno co se tu děje už jsme v rámci (nejen) tohoto runu jednou viděli a upřímně se divím že Gotham po tom všem ještě existuje. Scott Snyder si podle mého vybral v rámci vlastního runu nejslabší chvilku a trošku vykrádá sám sebe. Čekal jsem prostě trochu víc. A po celkem konstantním nadšení z předešlých komiksů se dostavilo zklamání. Květy zla jsou sice stále nadprůměrným příběhem, nicméně všechny zvraty trpí zejména tím, že už byly v rámci řady několikrát použity a nemohou prostě nijak překvapit. Vedlejší dějová linka s Brucem Waynem pak působí zcela zbytečně, protože je od začátku jasné, že jde o odbočku, zpomalující děj a k návratu do statutu quo prostě dojde. Tak to sice v mainstreamovém superhrdinském komiksu chodí, nicméně člověku se to zkrátka přejí. I tak se ale jedná o dobrý počin s výbornou kresbou. Zvláště momenty, kdy Bloom útočí na lidi, město a Batmana samotného mají až hororový nádech a kreslíř Greg Capullo zase jednou ukazuje, že patří ke světové špičce mezi komiksovými kreslíři. Má osobitý, líbivý styl a pro Temného rytíře se snad narodil. Pochválit závěrem samozřejmě (a již tradičně) také musím český překlad a celkové zpracování knihy, kterému vévodí výborně zvolený název Květy zla, odkazující na Baudelairovu báseň, a zároveň velmi dobře odráží podstatu záporáka Blooma.

Jsem upřímně zvědavý na zakončení Snyderova runu. Crew pak u nás mimo Snyderovu vedlejší sérii hodlá začít vydávat DC Rebirth, z něhož se zde v rámci této rubriky rozhodně podíváme na vychvalovaný Batmana od Toma Kinga, který po Snyderovi sérii převzal, a možná i na něco dalšího. Každopádně, recenze na všechny předcházející knihy Snyderova runu na našem webu naleznete tady. Nu a pokud si jeden z těchto výborných komiksů pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Batman: Květy zla u nás vyšlo v roce 2018 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit jej, stejně jako nejnovější komiksy z této Batmanovy série, můžete zde.

  • Batman: Květy zla
  • USA, 200 stran, u nás vydala Crew v roce 2018
  • Scénář: Scott Snyder, James Tynion IV
  • Kresba: Greg Capullo, Yanick Paquette
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170×255 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Darek Šmíd
  • Žánr: akční, superhrdinský