TOP 7: Nejlepší dokumenty o přírodě

V souvislosti s českou premiérou australského dokumentu Hora, ve kterém je v originálním znění vypravěčem na Oscara nominovaný Willem Dafoe, jsme pro vás připravili seznam sedmi nejlepších dokumentů o přírodě, které buďto znáte, nebo byste měli okamžitě zhlédnout. 

Earth: Den na zázračné planetě

Fenomén a továrna na dokumenty BBC spojil síly s Čínou a i díky jejímu kapitálu a lokalitám se podařilo opět natočit poučný, zábavný a neskutečnými záběry napěchovaný dokumentární film o přírodě, který nenudí ani na jediný moment.

Putování tučňáků

Francouzský režisér Luc Jacquet natočil v roce 2005 dokument, za který dostal i Oscara. Jde o cestu tučňáků zamrzlou krajinou, při které musí zdolávat všelijaké překážky. Snímek je plný humoru, lásky, odvahy a tajemství.

Putování s dinosaury – Balada o Alosaurovi

Srdcovka. Určitě si pamatujete na kultovní britský dokumentární seriál Putování s dinosaury. Balada o Alosaurovi je dvoudílný televizní film sledující příběh masožravého dinosaura, kterého vědci pojmenovali Velký Al. Po nalezení jeho fosílie se paleontologové společně s animátory snažili život masožravce přiblížit.

Medvědi

Jo, i Disney někdy přichází s vlastními dokumenty. Medvědi jsou toho příkladem. Dokumentární snímek režíroval Alastair Fothergill, jenž měl na starosti několik dokumentů z dílny BBC, tudíž byli Medvědi v dobrých rukou, což se nakonec potvrdilo.

Tajemství oceánu

My o vlku… Alastair Fothergill opět coby režisér. Toto je přesně jeden z dokumentů od BBC, který britský režisér má na svědomí. Za scénář není zodpovědný nikdo jiný než slavný David Attenborough, který spolu s Michaelem Gambonem a Piercem Brosnanem film i namluvil.

Polární příběh

Americký dokumentární snímek sleduje dva příběhy – polárního medvíděte a mláděte mrože, kteří v drsné přírodě bojují o život hned od svého narození. Jeden z režisérů se podílel i na dokumentárních seriálech od BBC, proto lze Polární příběh s klidným svědomím doporučit.

Nebe a led

Jak vzniklo globální oteplování? Kdo ho první popsal? Tak přesně na tohle odpoví dokument oscarového režiséra Luca Jacqueta, který se vydal po stopách francouzského polárníka a vědce Clauda Loriuse na Antarktidu. Snímek zachycuje, jaký dopad může mít lidské chování na budoucnost Země.