TOP 7: Nejlepší filmy Guillerma del Tora

Do kin vstupuje kritiky oceňovaná temná fantasy romance Tvář vody, kterou nemá na svědomí nikdo jiný, než jeden z nejvýraznějších režisérů současného Hollywoodu. Ještě předtím, než vyrazíte do kina na nejlepší z v únoru uváděných romantických filmů, který je tam v tuto chvíli k vidění, připomeňte si spolu s námi nejen na příšery rozmanitou filmografii zmíněného filmového tvůrce, jednoho z těch, kteří dokáží na první pohled pokleslé žánry a náměty povznést mnohem výš. Tedy to nejlepší z projektů, které švihlý mexičan Guillermo del Toro režíroval…

Pacific Rim – Útok na Zemi

Obrovští netvoři proti obrovským, lidmi ovládaným robotům… Pacific Rim možná není nejlepší akční film o obřích nestvůrách, co byl kdy natočen, ale výborně v sobě snoubí akci a del Torovu fascinaci fantaskními monstry nejrůznějších druhů a velikostí. Snímek, kterému se navíc už brzy dostane pokračování, vytvořil jakousi alternativu k stále více vyčpívající sérii Transformers, kterou v mnoha ohledech předčil. Tedy minimálně v čiré zábavnosti, jíž oplývá. A co si budeme povídat, někdy je nějaké to pořádné guilty pleasure prostě potřeba…

Ďáblova páteř

Sirotčinec uprostřed občanskou válkou ve zmítaném Španělsku během třicátých let minulého století se ukázal být víc než vhodnou depresivní kulisou pro hororové vyprávění o setkáních s děsivým přízrakem chlapce. Už tak zvláštní prostředí, plné obětí války dostává ještě děsivější příchuť. Krvavý dluh dětského vraha je totiž třeba splatit… Hlavním a převládajícím motivem je zde překvapivě střet nevinného světa dětí s krutou realitou světa dospělého. To vše opět v úžasném vizuálním kabátu.

Stroj času

Režisérova celovečerní prvotina, jež měla sice celou řadu vad na kráse, ale nesla v sobě bezpočet zajímavých nápadů a kladů, poukazujících na to, že od tohoto tvůrce se ještě máme nač těšit. Snímek s nesmyslným českým názvem, v originále nesoucí mnohem lépe pasující název Cronos. Počin se totiž netočí okolo cestování v čase, nýbrž okolo zařízení, schopné nositeli propůjčit věčný život. Ale samozřejmě, jak už to tak bývá, za nemalou cenu- v tomto případě lidskou krev. Tento mysteriózní psychologický horor si určitě zaslouží šanci. Minimálně pro nevšední originalitu pojetí i příběhu. Málokterý režisér má takto kvalitně zvládnutý debut.

Puprpurový vrch

Hvězdně obsazený a (opět) tak trochu jiný horor. Viktoriánská doba a celkové zasazení dávají tušit nepopiratelný vliv Edgara Allana Poea a H. P. Lovecrafta, tedy zakladatelů moderního hororového žánru jako takového. Přesto nejde ani tak o plnokrevný horor, jako spíše o „twisted romanci,“ jež mohla být v konečném důsledku využita mnohem lépe. Celkové zasazení, poetika a krvavost však snímek posouvají do nadprůměru a opět utváří nenapodobitelnou atmosféru.

Blade 2

Kultovní. To je to slovo. Hutná atmosféra, akci nabitá komiksová smršť. V době, kdy bylo komiksových adaptací studia Marvel jako šafránu, přišel na plátna kin druhý díl s titulním lovcem nemrtvých, kterého si zahrál Wesley Snipes. Pokud byl první díl komornější a místy až překvapivě nekorektní, je druhý díl nahláškovanou béčkovou jízdou, kterou si buď neskutečně užijete, nebo se jí protrápíte… Uznat se ale musí pro del Tora tradičně skvělý design monster, který je takřka jedním z jeho poznávacích znaků. Snad se Blade někdy v budoucnu objeví v MCU, či třeba na Netflixu mezi Defenders. Chybí tam…

Hellboy

Dost možná nejznámější, i když bohužel zdaleka ne nejpopulárnější del Torovo dílo. Do role ikonického ďábelského antihrdiny obsadil Rona Pearlmana, který se pro úlohu snad narodil, a zručně zadaptoval milovaný a kultovní komiks kreslíře a scénáristy Mikea Mignoly. Del Torovi komiksový svět, původně inspirovaný H. P. Lovecraftem perfektně sednul a žánrový mix se mu povedlo výborně ukočírovat. Byť to jako celek přece jen bylo pro dospělé publikum málo málo, a pro dětské zase moc drsné. Snímek, v němž si zahrál hlavního záporáka tuzemský herec Karel Roden, se dočkal i pokračování, nesoucího podtitul Zlatá armáda. Poté bohužel i přes otevřený konec celá série vyšuměla. Přesto se jedná o výborné, temné fantasy filmy, které ovšem přesto zcela nenaplnily Hellboyův potenciál. Ostatně o faktu, že rudý hrdina neřekl své poslední sbohem, svědčí na začátek příštího roku chystaný remake… A pravděpodobně je to z velké části i del Torův film, kterému za to s odstupem vděčíme, když odhlédneme od „erkového“ Deadpoola a Logana, kteří ukázali, že i násilný film pro dospělé může velmi slušně vydělat peníze. Ale to už je na jiný článek.

Faunův labyrint

Temné fantasy, napěchované nezaměnitelně temnou, pohlcující atmosférou je bezesporu doposud nepřekonaným vrcholem del Torovy tvorby. Úchvatná podívaná na pomezí pohádky a hororu, právě tak jako světa reálného a světa fantazie. Faunův labyrint plně dokazuje, že i mnohdy tak podceňovaný žánr, jako je pohádka naopak slouží k tomu, aby nesl hluboká poselství a byl mnohdy daleko dospělejší, než si vlastně dokážeme připustit. Kontrast druhé světové války a tajemného kouzelného světa jsou jen jedněmi z mnoha ingrediencí, dotvářejících tento výtečný počin.