Zmenšování (2018) – Matt Damon ve filmu oscarového scénáristy

Režisér Alexander Payne přichází s novým filmem Zmenšování. Oscarový autor filmů Bokovka nebo Děti moje sehnal velmi povedené obsazení do snímku o velkém problému, který sužuje Zemi – přelidnění. Co s tím? Odpověď je vcelku zajímavá.

Takže co nás vlastně čeká? Alexander Payne přišel s originálním příběhem o zmenšování lidí. Toto netradiční řešení by mělo snížit obrovské zalidnění planety Země. Držitel Oscara za scénáře k filmům Bokovka a Děti moje přemluvil k účasti ve snímku držitele Ceny Akademie Matta Damona (Marťan, Dobrý Will Hunting) a Christopha Waltze (Hanebný pancharti, Spectre), které doplnili Jason Sudeikis (Millerovi na tripu, Šéfové na zabití) a Kristen Wiig (Ženy sobě, Paul).

Zmenšování přináší pohled na to, co se může stát, když norští vědci přijdou na řešení problému přelidnění, a to zmenšením lidí na třináct centimetrů a navrhnou postupné 200leté globální zmenšování. Lidé si brzy uvědomí, kolik peněz jde do miniaturizovaného světa. S příslibem lepšího života se obyčejný muž Paul Safranek (Matt Damon) a jeho žena Audrey (Kristen Wiig) rozhodnou opustit život plný stresu v Omaze a odejít do nové zmenšené komunity. Tímto nevratným krokem spustí dobrodružství, která jim už jako malým změní životy.

„Krásné. Zábavné. Dojemné,“ komentuje ve zkratce Matt Damon nový Payneův snímek, který vznikl díky vtipnému momentu. Producent filmu Doug Taylor, bratr scénáristy Jima Taylora, jednou začal přemýšlet, kolik malých lidí by se mohlo najíst z jednoho hamburgeru. Myšlenku začali s bratrem rozvíjet a nakonec s tím přišli za Alexandrem Paynem, se kterým dali dohromady scénář. Bude to stát za to? To uvidíme.

Zmenšování přijde do kin 11. ledna 2018. V režii Alexandra Paynea se představí Matt Damon, Kristen Wiig, Jason Sudeikis, Christoph Waltz a další.