TOP 8: Nejlepší filmy s LGBT+ tématikou minulého roku

Filmy s queer tématikou se čím dál více objevují v kino mainstreamu. Možná za to může loňská výhra Moonlight Oscara za nejlepší film, úspěchy Komorné nebo Carol. Nebo už prostě LGBT+ přestává být konečně tabu a filmy s queer protagonisty se už neuzavírají do skromné queer kategorie, ale jsou připravené prostupovat všemi žánry jako plnohodnotné příspěvky. Do kin právě přichází výherce divácké ceny z Letní filmové školy Na konci světa a my se v této topce koukneme, jaké zajímavé filmy s queer postavami loni vznikly. A věru, jde o pestrou přehlídku.

Dej mi tvé jméno (Call Me by Your Name)

Film měl premiéru na festivalu v Sundance už před rokem, ale větší pozornosti se mu dostává až poslední dobou, kdy sbírá jednu nominaci za druhou, včetně čtyř na Oscara. Režisér Luca Guadagnino nás zavede do roku 1983 na Italskou riviéru, kde své léto prožívá sedmnáctiletý Elio. Když jeho otec na léto přiveze svého studenta a spolupracovníka, Američana Olivera, Eliův život se začne měnit.

Professor Marston and the Wonder Women

Biografický snímek ukazuje život harvardského profesora Marstona, který je autorem Wonder Woman, nejznámější ženské komiksové hrdinky všech dob. Film se hodně soustředí na Marstonův osobní život, tedy i na jeho manželku Elizabeth a jeho bývalou studentku Olivii, která s ním a Elizabeth žila v polyamorním vztahu. Film šikovně ukazuje jak jejich vztah ovlivnil podobu komiksu a jaké dopady to mělo na tehdejší společnost.

Atomic Blonde: Bez lítosti (Atomic Blonde)

Akční pecka minulého léta s Charlize Theron v hlavní roli nabídla nejen řadu top bojových sekvencí, ale také konečně hrdinku, která se může postavit vedle Johna Wicka, Bryana Millse a dalších akčních novodobých ikon. Důvod, proč ale Atomic Blonde řadíme do queer žebříčku je fakt, že její hlavní představitelka Lorraine si počas své mise našla přítelkyni a jejich vztah není fetišizovaný jako lesbická romance sloužící pouze pro pokochání mužskému publiku, nýbrž je vyobrazen jako plnohodnotný vztah. To dělá z Lorraine jednu z nejlepších bisexuálních hrdinek vůbec.

Souboj pohlaví (Battle of Sexes)

Vedle Profesora Marstona další snímek podle skutečných událostí. Nicméně tady se podíváme do tenisového prostředí v 70. Letech a na jeden z nejslavnějších tenisových soubojů historie. Samozvané šovinistické prase Bobby Riggs tehdy vyzval k utkání Billie Jean King, aby světu dokázal, že ženy se mužům nikdy nevyrovnají. Snímek se nevyhýbá ani tehdy velmi kontroverznímu vztahu Billie Jean a Marilyn Barnett, který začal v době, kdy Billie Jean byla ještě vdaná.

120 BPM

Tento francouzský film sleduje aktivistickou skupinu ACT UP věnující se problematice AIDS. Snímek se věnuje jak problematice aktivismu jako takového, jeho legálním i etickým možnostem v boji proti komerčním magnátům, právu i neinformované veřejnosti, ale neštítí se nahlédnout i dovnitř skupiny, která se i navzdory společnému cíli rozchází v mnoha názorech a přístupech. V další rovině, intimní, je ukázán velmi osobní osud dvou mladíků, kteří se seznámí v rámci aktivistické skupiny a začnou spolu vztah, ačkoli jeden z nich je HIV pozitivní a oba jsou si vědomi, jakou trajektorii jejich vztah bude následovat.

Fantastická žena (A Fantastic Woman)

Nový film chilského režiséra Sebastiána Leio vypráví příběh transgender ženy Mariny, které umře manžel. Soustředí se hlavně na situace následující po tragické události, kdy je hrdinka nucena jednat s rodinou svého partnera. Citlivě a působivě vykresluje problémy a předsudky a bezpráví ze strany známých i celé společnosti, se kterými se Marina setkává. Berlínský Stříbrný medvěd za nejlepší scénář rozhodně našel dobrého držitele, vyzdvihnout je třeba i herecké výkony. Film tento týden získal i nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Barbora Dršková)

Plážoví flákači (Beach Rats)

Za Flákače si režisérka Eliza Hittmansi odvezla ze Sundance cenu za režii, u nás Flákači zase vyhráli filmový festival Mezipatra. Coming-of-age snímek sleduje Frankieho, který žije se svou mladší sestrou a nemocným otcem. Volný čas tráví s partou kamarádů a nudu zabíjí kouřením trávy, pitím piva, drobnými krádežemi a náhodým sexem se staršími muži.

Thelma

Nové drama Thelma norského režiséra Joachima Triera možná ještě chytnete v našich kinech. Mystický thriller sleduje život Thelmy, která právě nastoupila na vysokou školu. Plachá dívka zde potkává Anju a jejich vzájemná přitažlivost odstartuje řetězec děsivých událostí. (Barbora Dršková)