TOP 10: Nejvýdělečnější filmy roku 2017

Rok 2017 se blíží ke svému konci a my pro vás máme seznam deseti filmů, které v letošním roce vydělaly největší balík. Nejedeme ale čistě podle žebříčku, nýbrž bereme v úvahu i náklady na film samotný. Proto se náš žebříček bude lišit od běžně dostupného seznamu snímků s nejvyššími výdělky.

Wonder Woman

Studio Warner Bros. takový úspěch potřebovalo jako sůl. Princezna Diana totiž bodovala jak u diváků, tak u kritiků, což je u komiksového filmu od DC docela vzácnost. Wonder Woman se podařilo za velkou louží utržit více jak 410 miliónů dolarů a stala se tak nejvýdělečnějším superhrdinským originem všech dob. Zbytek světa přidal dalších 410 mega a WW si tak připsala celkových 821 míčů. Kdo by to byl řekl, že bude na tom lépe, než týmovka Justice League, která nevydělá ani 700 mega.

Logan: Wolverine

Fantastické rozloučení s postavou, kterou Hugh Jackman ztvárnil 17 let. Wolverine se konečně dočkal takové sólovky, na níž všichni tak dlouho čekali. Logan vyrazil do kin jako snímek s omezenou přístupností, ale i tak si došel pro úctyhodných 616 mega, což je při oficiálním rozpočtu 97 miliónů líbivá částka. Režisér se tak do třetice konečně trefil do vkusu kritiků a diváků. Bylo načase.

Rychle a zběsile 8 

Veleúspěšný sedmý díl vydělal mj. i na smrti Paula Walkera, protože působil tak trochu jako rozlučka s postavou. James Wan ale dokázal vytěžit maximum a snímek vydělal miliardu a půl. Osmý díl stál logicky více. Oficiální čísla zmiňují částku 250 miliónů plus reklamní kampaň. Snímek sice vydělal méně než sedmička, ale i tak vydělal více jak 1,23 miliardy dolarů.

Kráska a zvíře 

Jedna z nejslavnějších animovaných pohádek se dočkala převedení do hrané podoby. Kvalitativně se nejedná o pecku jako Popelka, ale díky šuškandě na internetu se o filmu začalo mluvit. Diváci nakonec přišli v hojném počtu a snímek vydělal 1,26 miliardy. Ovšem při daleko nižším rozpočtu, než v případě rychlých aut. 160 miliónů na výrobu je sice fajn (hovoří se až o 260 mega), ale Disney vrazil neskutečné peníze do reklamní kampaně. Celkové náklady mohly klidně přesáhnout 350 miliónů. I tak ale bude Kráska profitovým dílem.

Já, padouch 3

Novodobá továrna na prašule, to je divize pro animované filmy od studia Universal. Diváci a zejména ti nejmladší mají rádi Mimoně. A je jedno, že tady nemají vlastní film, ono totiž stačí, že mají vedlejší roli. Studio dá minimum prostředků na výrobu a pak se jen dívá, jak se sypou penízky. Já, padouch 3 stál totiž pouhopouhých 80 miliónů a dokázal vydělat něco málo přes miliardu.

To

Nečekaný úspěch zaznamenal také horror To podle slavné předlohy Stevena Kinga. Více jak dvouhodinový film však získal na internetu velkou reputaci. Jeho trailery patřily mezi nejsledovanější a už se jen čekalo, zda se to promítne na tržbách. Povedlo se. Rozpočet 35 mega se podařilo několika znásobit na tržbách. Snímek vydělal bez jednoho miliónu rovných 700 míčů, což je na film s přístupem od 18 let solidní výkon.

Uteč

Universal letos bodoval a nebýt studia Disney, nejspíš by souboj o prvenství v tržbách vyhrál. Komediální drama/thriller/horror Uteč se chlubilo velmi nízkými náklady. Zdroje uvádí 4,5 milionů dolarů, což odpovídá, protože to byl víceméně konverzační film. Jenže i tak se podařilo nalákat diváky, kteří celosvětově přinesly filmu 278 mega. Neskutečné.

Rozpolcený

Další hit Universalu a velký návrat M. Night Shyamalana, režiséra Šestého smyslu. Po propadácích typu Poslední vládce větru nebo Po zániku země se vrátil doslova na zem. Jeho minulý snímkem Návštěva byl prvním znakem toho, že bychom se mohli opět dočkat lepších filmů od tohoto talentovaného tvůrce. Rozpolcený to dokázal. Shyamalan totiž chytře propojil Rozpolceného se svým starým hitem Vyvolený a vyklubal se z toho velmi dobrý thriller. Pro studio navíc ohromně ziskové. Při rozpočtu 9 mega dokázal snímek celosvětově vydělat 278 milionů, což ho řadí mezi nejvýnosnější filmy roku.

Annabelle 2: Zrození zla

První snímek nebyl po kvalitativní stránce nějak výrazný. Pokračování spin-offu tudíž budilo rozpaky. Ale kritikům se nová Annabelle docela líbila a znát to bylo i na tržbách. Nízké náklady na horror, oficiálně prý 15 milionů, se vyplatily a studio mohlo slavit. Dvojka si totiž přišla celkově na 306 milionů dolarů.

Baby Driver

Očekávaná muzikálová pecka od bombarďáka Edgara Wrighta byla chválena ze všech stran. Studio Sony má ale pověst společnosti, že na co sáhne, to zkazí. Baby Driver byl ale výjimkou. Hlavouni ze Sony dali Wrightovi 34 mega a ten se jim odvděčil výdělkem 227 milionů dolarů.

PS: V době, kdy vznikal tento článek, měly Star Wars: Poslední z Jediů na kontě prozatimních 934 miliónů. Do nedělního večera, čili na Silvestra, se s velkou pravděpodobností přehoupnou přes miliardovou hranici. Zbytek peněz přisype do kasičky až v roce 2018. Poslední z Jediů měl stanovený rozpočet na výrobu 200 mega. Náklady na reklamu jsou však v případě Star Wars téměř stejně tak velké. I tak bude nejnovější epizoda nakonec v černých číslech. To se ale dozvíme až za pár týdnů.