Quentin Tarantino a čtvrtý Star Trek

Kultovní filmový tvůrce se v budoucnu možná stane režisérem čtvrtého dílu filmové série Star Trek. Ano, jde o onu popcornovou sérii, kterou odstartoval v roce 2009 J.J. Abrams a ano, není to vtip! Právě s Abramsem, jakožto producentem řady se Tarantino podělil o svou vizi a společně se shodli. Tento koncept tedy poputuje ke scénáristům a dopadne-li vše jak má, posadí se geniální „magor z videopůjčovny“ za režisérskou stoličku pod produkčním dohledem Abramse.

Ne však dříve, než dokončí zatím nepojmenovaný projekt, zasazený do Los Angeles roku 1969, beroucí si jako ústřední téma řádění kultu Manson Family. Ačkoli to může působit zvláštně, Tarantino je velkým fanouškem moderní popkultury (což je patrné z bezpočtu odkazů v jeho filmech, kupříkladu monolog Billa o Supermanovi (Kill Bill 2), do které bezesporu Star Trek patří. Přesto by se ale jednalo obrovský odklon od jeho dosud originální tvorby k zaběhlé filmové sérii, která má svá pravidla a jistá očekávání fanoušků. Šlo by navíc o jeho první kontakt se sci fi žánrem. Bylo by tak zajímavé sledovat, jak by se Tarantinovi dařilo skloubit svůj jedinečný a nepředvídatelný styl vyprávěný s populární látkou. Filmař jeho kvalit by to bezesporu mohl zvládnout velmi dobře ukočírovat.

Co je ještě zajímavé, je fakt, že by se jednalo o poslední Tarantinův film. Po chystaném a již zmiňovaném filmu o Mansonově kultu by se totiž jednalo o v řadě desátý film, ke kterému napsal scénář a režíroval jej. Přičemž Tarantino již dříve několikrát uvedl, že po dokončení desátého projektu má v plánu skončit. Zda by se jednalo o odchod s velkou parádou, posuďte sami. Osobně si myslím, že by Star Treku pojetí trochu drsnějšího rázu rozhodně prospělo. Co se děje týká, dříve bylo avizováno, že se ve čtyřce navrátí otec kapitána Kirka, kterého v prvním díle ztvárnil Chris Hemsworth. Nicméně tento příběhový nástin se s nejvyšší pravděpodobností neuskuteční. Což je možná dobře, protože cestování v čase je (nejen) v poslední době dosti nadužívanou scénáristickou berličkou.

O Star Treku 4 se krom již uvedeného zatím ví jen tolik, že bude Rated R, což asi nikoho vzhledem k Tarantinově účasti nepřekvapí (bezpochyby to byla jeho podmínka pro studio Paramount Pictures), a že Abrams již dal dohromady tým scénáristů. Ten má zahrnovat velká jména jako kupříkladu Marka L. Smithe (Revenant), Lindsey Beer (chystané Chaos Walking a Godzilla Vs. Kong) a Drew Pearce (Iron Man 3, případný Sherlock Holmes 3). Bližší informace zatím známé nejsou. Není známo ani v jakém období se bude film odehrávat, tedy jestli bude navazovat na trilogii, či v něm bude jiná posádka lodi Enterprise.