Víkendové tržby: Justice League má nejslabší start mezi DC komiksárnami

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Zbrusu nová týmovka superhrdinů v čele s Batmanem trpí nepřízní recenzentů i rapidním úbytkem zájmu o tuto slavnou značku. Blíží se konec DCEU?

  1. místo – Liga spravedlnosti: 96 milionů, novinka
  2. místo – Wonder: 27 milionů, novinka
  3. místo – Thor: Ragnarok: 21,8 milionů, 3. týden v žebříčku
  4. místo – Táta je doma 2: 14,8 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Vražda v Orient expresu: 13,8 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – The Star: 10 milionů, novinka
  7. místo– Matky na tahu o Vánocích: 6,9 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Lady Bird: 2,5 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Tři billboardy kousek za Ebbingem: 1,1 milionů, 2. týden v žebříčku
  10. místo – Jigsaw: 1 milion, 4. týden v žebříčku

Slabota, zmar a nejistá budoucnost. Tyto výrazy rotují v hlavách šéfů filmového studia Warner Bros. po aktuální premiéře Justice League aka Ligy spravedlnosti. Ono těch debutových 96 milionů je sice na první pohled líbivé číslo, ale v souvislosti s obřími plány rozšířeného filmového DC universa jde o pořádnou facku a čáru přes rozpočet. V porovnání s ostatními komiksovými snímky rozběhnuté franšízy jde o nejslabší výkon za první tři dny v kinech (i takový Muž z oceli bral o dvacet mega víc, proklínaný Batman v Superman dokonce o sedmdesát!) a o světlejších zítřcích, kterých se dočkala sólovka Wonder Women, si může studio nechat jenom zdát. Rozšířený DC vesmír pod tvůrčím dohledem Zacka Snydera tak má zaděláno na předčasný důchod, přinejlepším pak můžeme očekávat další restart této slavné popkulturní značky.

Lize spravedlnosti jsem tuto jasnou kasovní porážku nepřál, ale ono to asi nemohlo dopadnout jinak. Několikrát přepisovaný a přetáčený projekt s obřím rozpočtem (ta finální čísla si snad raději ani neodvažuji zjišťovat) nedokázal naplno využít svůj nesporný potenciál a v celkovém součtu bude rád, jestli se přiblíží k celosvětové částce kolem 750 milionů dolarů. Tu mimochodem hladce sfoukl třetí Thor s podtitulem Ragnarok, který se nyní pohybuje kolem třetího místa žebříčku box-office. Kde jsou nyní ti odvážní fanboyové, kteří Lize věštili výdělky přesahující minimálně 1,5 miliardy?

Uvidíme, co bude s touto sérií dál. Minimálně očekávám zpoždění již naplánovaných sólovek Aquamana, Flashe, Cyborga a Shazama. Dvojku Supermana raději vůbec nevyhlížejme a takový Green Lantern dostane zelenou nejspíš až se zbrusu novým produkčním týmem. Následující týdny a měsíce musí Warneři dát hlavy dohromady, pořádně vše zhodnotit a možná i přehodnotit a přijít dle mého skromného názoru s úplně novou koncepcí vedení komiksových filmů z dílny DC Comics. Tohle je totiž cesta do slepé uličky. Ba ne, přímo po hlavě dolů z útesu.

Co vypíchnout ze zbytku žebříčku? Pochvalu si zaslouží především druhá novinka tohoto týdne a to adaptace knižního bestselleru Wonder. Moc toho o tomto snímku nevím, snad jen to, že sbírá samé pozitivní ohlasy jak mezi diváky, tak v souvislosti s odbornou veřejností. Prý jde o parádní návrat Julie Roberts a mladý Jacob Tremblay v hlavní roli chlapce s obličejovou vadou je prý jedním z nejtalentovanějších dětských herců posledních let. Solidních 27 milionů a stříbrná pozice je při tak silné konkurenci opravdu parádní výkon. Snímek zatím nemá naplánovanou českou premiéru, nebo neumím hledat na internetu.

Třetí flek bere již zmíněný Thor, následovaný dvojkou Táta je doma a Vraždou v Orient expresu. Ta hlásí sympatické téměř stomilionové tržby jenom z neamerického trhu. S filmovými adaptacemi detektivek legendární Agathy Christie se v budoucnu nejspíš pytel neroztrhne, ale i tak jde solidní výdělky. Následuje křesťanský animák (ano, čtete správně) s názvem The Star, který se snaží dětem přiblížit příběh Ježíše Krista prostřednictvím kreslených zvířecích kamarádů. No, proti gustu…