TOP 10: Nejlepší filmoví detektivové

Tento týden bude věhlasný belgický detektiv vyšetřovat zapeklitý případ v Orient Expressu. Hercule Poirot má za sebou takových dobrodružství spoustu, jak na plátně, tak na stránkách obrazovek, ale zdaleka to není jediný detektiv, který kdy zaujal filmové obecenstvo. Pojďme si jich pár připomenout.

Sherlock Holmes

Nejslavnější a zřejmě nejikoničtější detektiv této sestavy získával čtenáře neobyčejně rozvinutým smyslem pro dedukci, který rozvíjel trochu na úkor společenského života. Ve filmech od Guye Ritchieho i seriálech Sherlock a Jak prosté se pozornost diváků přesunula ke zcela jinému aspektu této pozoruhodné postavy. Zatímco čtenáři a diváci starších filmů a seriálů se nechávaly uchvacovat jeho genialitou, s níž dokázal popsat život jednoho člověka na základě jeho klobouku, novější filmy upozorňují spíš na jeho společenskou vykořeněnost.

Slečna Marplová

Stejně jako Poirot, i slečna Marplová vzešla z knih Agathy Christie. Nepoužívá jenom dedukci a všímavost, její hlavní zbraní jsou nesčetné zkušenosti s lidskou povahou, díky kterým dokáže přesně odhadnout osobnosti zapletené do aktuálního případu. Každá záhada, se kterou se setká, jí připomene něco z minulosti a díky přesné analogii obou situací se dokáže dobrat pravdy.

Phil Marlowe

Ikonický představitel drsné školy se dost vzdaluje vznešeným postavám Poirota, Marplové nebo Holmese. Marlowe je ironický tvrďák, se kterým se život nemazlí a on se nemazlí s ním. Jak prochází světem plným nekonečných podrazů, intrik a chamtivosti, obaluje se čím dál tužší vrstvou cynismu, cigaretového kouře a závanu levného chlastu. A i když ho to občas stojí pár zubů a málem i život, vždycky rozplete ten nejzamotanější případ.

Joe Hallenbeck

Film Poslední skaut kombinuje tradice drsné školy a akčního filmu 90. let. Hlavní hrdina filmu je tedy napůl Phil Marlowe, napůl John McClane, dohromady ušpiněný Bruce Willis. Bývalý člen prezidentské ochranky, nyní rezignovaný alkoholik, kterému se rozpadá rodina a živí se jako podřadný soukromý detektiv, dostane zdánlivě rutinní kšeft. Zaplete se ale do ožehavého prostředí nelegálních sázek, kde najde nejen nového nejlepšího kámoše, ale i ztracenou důstojnost a energii k obnově rodinných vazeb. A ještě vyřeší celý případ. Joe sice vypadá jako prvotřídní houmles, ale zkušenosti v tajné službě mu daly brilantní úsudek, přesnou mušku a schopnost zarazit vám nos tam, kde jste předtím měli mozek.

Lisbeth Salander a Mikael Blomquist

On je zkušený novinář, jenž si rád dobírá mocné bohaté lidi. Ona je duševně nevyrovnaná hackerka, která se specializuje na dolování špíny. Nejlépe té špíny, jež zahrnuje ubližování ženám. Dokonalý tým, pokud přijde na odhalování tajemství jedné vlivné rodiny a dopadení misogynistického sériového vraha. Zatímco Mikael při tom postupuje systematicky a spoléhá na poctivou mravenčí práci a ověřování informací, Lisbeth překračuje jakékoli hranice, aby se dobrala cíle. A je jedno, jestli jde o hackování nebo mučení Mužů, kteří nenávidí ženy.

Ace Ventura

Každý detektiv z tohoto žebříčku se něčím výrazným odlišuje od těch ostatních, ale jen Ace Ventura se liší svou klientelou. Více než vraždy, podvody nebo záletní manželé jej zajímají osudy zvířat. Zaběhl se vám pes? Někdo vám ukradl drahého delfína? Šílenec v havajské košili, výstředním účesem a tváří Jima Carreyho je najde. A stihne přitom předvést vše, čím se Carrey proslavil na stand-upech.

Detektiv Down

Robert trpí Downovým syndromem. To ho ale neodrazuje od jeho snu stát se soukromým detektivem. Svou velkou šanci dostane, když je najat na případ zmizení bohatého sportovce. Robertovy značně neortodoxní metody zprvu vypadají jako výstřelky muže s dětskou duší, čím dál více se ale ukazuje, že Robert je mnohem schopnější, než se na první pohled zdá.

Jake Gittese

Pokračovatel tradice drsné školy není ani náhodou hrdinský typ. Jeho denním chlebem je šmírování nevěrníků a věčným pochybnostem, jestli náhodou není tak trochu šváb. Jak už to tak v detektivkách drsné školy bývá, nejosudovější případ jeho kariéry mu přihraje krásná žena. Ta zase ani náhodou není ctnostná ženská hrdinka. Gittese se zaplétá do bizarních rodinných vztahů a násilných událostí, rozříznutým nosem počínaje a vystřeleným okem konče. Nakonec mu nezbývá, než zapomenout. Tohle je Čínská čtvrť.

Jacques Clouseau

Policista francouzského původu se poprvé objevil jako vedlejší postava v Růžovém panterovi, mnohem víc prostoru ale dostal v geniální komedii Clouseau na stopě. Clouseau je stejně nedovtipný, jako vytrvalý. Mistr převleků, praktikant bojových umění, odborník na dedukci a lidský úsudek, v tom všem Clouseau…selhává. Jeho vytrvalost a ignorování přímých důkazů se však zcela náhodou ukážou správné. I když sám Clouseau vlastně nic moc nevyřeší, svým talentem vyvolávat totální chaos uvede do pohybu události tak, že se pachatelé potrestají sami.

Eddie Valiant

Drsná škola počtvrté a naposledy. Často bez peněz a ještě častěji pod obraz, soukromý detektiv Valiant si sebou posledních pár let nese velkou hořkost. Jeho bratra a zároveň společníka v soukromém vyšetřování kdysi zavraždila kreslená postavička. Nyní musí jednu takovou bytost, animovaného králíka Rogera, chránit před namočením do jiné vraždy. Po sérii bizarních událostí Valiant zachrání nejen všechny kreslouny v Hollywoodu, ale i sám sebe před cynismem a alkoholem.