TOP 7: Nejznámější filmové masky

Do kin právě přichází horor Všechno nejhorší, ve kterém vysokoškolačka Tree uvízne v časové smyčce, která se vždy restartuje poté, co ji zabije podivné individuum v masce. A právě masky jsme si vybrali jako téma našeho nového speciálu, ve kterém se podíváme na nějaké ikonické filmové masky a jejich vznik.

Vřískot – GhostFace

V hororech se to ikonickými maskami jen hemží, ta z Vřískotu je ale nepochybně nejznámější – v USA jde o nejvíce prodávanou halloweenskou masku všech dob. A jako halloweenská maska tento design inspirovaný Munchovým obrazem Výkřik také začal. Poprvé se maska objevila na pultech firmy Fun World pod názvem The Peanut-Eyed Ghost kolem roku 1992. Filmová produkce musela od společnosti získat licenci a také vymyslet nové jméno – GhostFace.

V jako Vendeta – V

Bylo to už v roce 1982, kdy začal vycházet komiks o snaze jednotlivce zničit autoritářskou vládu v budoucí dystopické Velké Británii. Když tehdy jeho tvůrci přemýšleli, jak takovou postavu vyobrazit, byl to nápad ilustrátora Davida Lloyda zobrazit ho jako vzkříšeného Guye Fawkese – společně s bílou maskou, pláštěm i cylindrem. Maska Fawkese je v Británii symbolickou záležitostí. Již po staletí trvá tradice, kdy se 5. listopadu se pálí podobizny Fawkese, které na sobě právě mají obdobný kostým. Po uvedení filmu masku adoptovali Anonymous aktivisté.

Fantom opery – Erik

Pod maskou Fantoma opery si většina lidí pravděpodobně představí bílou škrabošku přes půl obličeje, kterou nosil Gerard Butler v muzikálové verzi z roku 2004. Fantom opery  se přitom na filmových plátnech objevuje již od roku 1925. Ve starších verzích byl Erik ale více znetvořený, maska měla lebkovitý charakter a zakrývala celou hlavu. Byl to až muzikál Andrewa Lloyda Webbera, který přišel s ikonickou polomaskou. Důvod změny designu je jednoduchý – s maskou jen přes půl obličeje se představitelům Fantoma zkrátka lépe zpívá.

Donnie Darko – Frank

Richarda Kellyho, režiséra psychologického dramatu z roku 2001, se prý každý ptá, jak ho napadla vize Franka – obrovského imaginárního králíka, který Donniemu oznámí, že svět za 28 dní skončí. Odpovědí si prý sám není jistý – možná se myšlenka zrodila ve snu – ale podle jeho slov byl Frank vždycky králík a nad jinou podobou nepřemýšlel. Pár dní před začátkem natáčení tehdy čtyřiadvacetiletý Kelly načrtl několik návrhů, jak by Frank mohl vypadat (ty můžete vidět v závěrečné „Mad World“ montáži) a pak se do práce pustila kostymérka April Ferry.

Mlčení jehňátek – Hannibal Lecter

Mlčení jehňátek je jediný horor, který získal Oscary, jeden z nich mířil do rukou Anthony Hopkinse za roli Hannibala. A to i přes to, že na plátně strávil méně jak šestnáct minut (někdo mluví dokonce o pouhých dvanácti) a značnou část času má půlku obličeje zakrytou náhubkem. Onen náhubek není vůbec prací kostymérky filmu Colleen Atwood, úkolem byl pověřen Ed Cubberly, profesionální výrobce brankářských masek pro NHL. Maska je vyrobená ze skleněného vlákna a není nijak obarvená (na návrh Cubberlyho, aby maska působila, že je vyrobena ve vězení). Cubberly Hopkinse nikdy nepotkal a za design Hannibalovy masky inkasoval jenom 400 dolarů, ale jelikož mu patří licence, tak na tom rozhodně neprodělal.

Halloween – Michael Myers

Tenhle slasher horor Johna Carpentera z roku 1978 měl tak mizerný rozpočet, že herci mezi záběry museli ručně sbírat umělé listy (netočilo se na podzim) a převážet je na další natáčecí lokace. A tak není divu, že když filmaři hledali masku pro Myerse, zašli do obyčejného obchodu a vzali tu nejlevnější, co dokázali najít – kapitána Kirka známého ze Star Treku (za necelé dva dolary). Té pak rozcuchali vlasy, nastříkali ji na bílo, zvětšili jí díry na oči a „Death Mask“ byla hotová. Poté, co byl film uveden do kin, si jednu takovou koupil i William Shatner a šel v ní na Halloween koledovat se svými dětmi.

Star Wars – Darth Vader

Postava Dartha Vadera se formovala postupně skrze několik draftů George Lucase a nakonec vznikla jako kombinace několika různých postav. Až ve čtvrtém rukopise byla Vaderovi připsána minulost obsahující duel s Kenobim, po kterém potřeboval masku. Návrh masky vytvořil Ralph McQuarrie a pak to bylo na Johnu Mollo, aby ho s rozpočtem 1173 dolarů na kus postavil. To tenkrát ale asi tvůrci netušili, že vytvářejí jednu z nejikoničtějších masek filmového světa a fandom Star Wars bude tak zapálený, že budou vznikat sáhodlouhé rozbory Vaderova brnění – jako například tento.