Drama, humor i válečná tématika – Severský filmový podzim se blíží

Surový festival plný dramat a drsného humoru míří do českých kin. Osmý ročník festivalu Severský filmový podzim, který přivítá třináct kin napříč ČR, vám přestaví čtyřiadvacet snímků ze severní Evropy a pobaltských států, z nichž třináct bude u nás dokonce premiérovat. Na co se můžete těšit?

Zahájení festivalu pořádaného Severským filmovým klubem proběhne 9. listopadu v kině Lucerna. Přítomen bude dánský velvyslanec, zahajovacím filmem je dánské drama Kráčej se mnou. Jde o příběh vojáka, který přišel o obě nohy a kvůli urychlení své léčby navazuje zvláštní vztah s baletkou Dánského královského baletu. Sílu příběhu podtrhují skutečné události, na kterých režisérka Lisa Ohlin svůj snímek postavila.

Dalším dramatem z prostředí války, na které se mohou diváci těšit, bude dánský film Ptáci nad průlivem. Vedle něj by neměl pozornosti uniknout ani snímek se sociální tématikou z prostředí dětského domova Ten den přijde. Rodinnými tématy se zabývá i Život pod psa, drama začínajícího režiséra Renného Frelle Petersena.

Švédské filmové počiny tentokrát zastupují dvě komedie. První z nich, Kyselé Vánoce, vás vtáhne do absurdního příběhu dvou mužů, kteří plánují své rodině o Vánocích oznámit, že čekají dítě se svojí společnou přítelkyní. Druhé komediální drama Deník darebáka vám nastíní těžký život kriminálníka, jehož tajný deník se dostal do rukou nakladateli, který je celý říčný dát jeho dílu knižní podobu.

Ani Norové nezůstali s filmařinou pozadu – na festival dodali road movie Než začne padat sníh, komedii Staying Alive a existenciální krizi ve snímku Z balkonu. Příznivci finské tvorby se mohou těšit na pokračování diváckého hitu Třídní sraz po finsku 2 – rozlučka se svobodou. Fanoušci Islandu zase mohou vyhlížet romantické drama Reykjavík. Estonská komedie Hrdinové nám ukáže, jak těžké bylo kdysi uprchnout ze sovětského Estonska, a film Výletnice nás zase zavede ne cesty desetileté holčičky ze Sibiře domů do rodné Litvy.

Více informací naleznete na oficiálním webu přehlídky.