Dark Universe: Skončí projekt prakticky ještě dřív, než začal?

Po vzoru fungujícího a s každým filmem více a více expandujícího, propojeného filmového universa komiksového gigantu Marvel, se studio Universal rozhodlo přijít s něčím vlastním. Jeho ideou byl dospělý a temný vesmír, složený z nejznámějších monster klasického hororu. To je samozřejmě opravdu zajímavá myšlenka a nápad, který by v rukou správného tvůrce mohl fungovat. Bohužel to ale zatím vypadá, že se Dark Universe stane spíš neuskutečněným snem…

Jeden by si až ťukal na čelo. S postavami a příběhy o formátu Drákuly, Frankensteinova monstra, Dr. Jekylla a pana Hydea, Mumie, Neviditelného muže, a řady dalších, se snad ani nechce věřit v neúspěch, a přesto… Plány na spuštění tohoto kolosu vlastně začaly už snímkem Drákula: Neznámá legenda, který značně poupravil, či lépe řečeno přežvýkal Stokerovu klasiku. Doopravdy však mělo vše (napodruhé) odstartovat rebootem Mumie, který měl k dispozici Toma Cruise, Sofii Boutellu a Russella Crowea. Přesto byl film nesmírně plytký, nudný a nezajímavý. Jako takový nepřinesl nic překvapivého a celkově šlo o nesmírný propadák. Ostatně, naši recenzi si můžete přečíst zde. Díky propadu jak u kritiky, tak u diváků (film si celosvětově vydělal prachbídných $409 miliónů) však od Dark Universe odešli jeho tvůrci, architekti, zkrátka pánové producenti Alex Kurtzman a Chris Morgan, z nichž první jmenovaný Mumii i režíroval.

Aby toho nebylo málo, finanční neúspěch Cruisova boje s nemrtvou egypťankou přiměl studio pozastavit práce na chystané Bride of Frankenstein, tedy Frankensteinově nevěstě, jejíž štáb byl rozpuštěn krátce před začátkem prací. Od té chvíle se vše jen zhoršilo. Zmínění tvůrci projekt opustili, Kurtzman směrem k televizní tvorbě, zatímco Morgan se bude nejspíše naplno věnovat sérii Rychle a zběsile, k níž píše scénáře. Studio prý zatím zvažuje, kým oba producenty nahradí. Ať už toto hledání ale dopadne jakkoli, jedná se o obrovský průšvih a upřímně pochybuji, že by někdo tento nyní už napůl mrtvý, disfunkční projekt převzal.

Jakkoli seskupení na úvodním (oficiálním) fotu vypadá lákavě, krom trojice již zmíněných je na něm k vidění Javier Bardem (ten si měl zahrát Frankensteinovo monstrum) a Johny Depp (ten zase Neviditelného muže), dost možná půjde jen o jakýsi pomyslný náhrobní kámen nedomyšleného projektu, který neměl funkční lepidlo a směr, jasnou vizi jež by jej udržela pohromadě. Ostatně právě fungující MCU, je výsledkem velmi cílevědomé a synchronizované práce řady tvůrců, na kterou se velmi zblízka dohlíží a jejíž utváření trvá už slušnou řadu let. Navíc mu za předlohu slouží celé dekády vycházející komiksy, v nichž se hrdinové běžně střetávají.

Dark Universe bylo spíchnuté horkou jehlou a podle toho to taky vypadá a dopadá. Ostatně postavy jež se zde měly vyskytovat, se spolu, na rozdíl od Marvelu, nesetkaly. Už jen proto je důležité jasně definovat celý fikční svět a uvést dobrý nápad v chod. Pokud by ona idea měla být v současnosti uskutečněna, bylo by patrně nejlepší začít zase od píky, natočit něco, co je jasně žánrově vymezeno. Mumie, jež měla předdefinovat Dark Universe, totiž byla prapodivným žánrovým slepencem, v němž žádná složka dostatečně nefungovala. A právě ta zásadní, hororová, pak ze všech zdaleka nejméně… Samozřejmě, Universal Pictures je velké studio a projekt může uskutečnit. Má k dispozici dostatek táhnoucích sérií, aby neúspěch ustálo. Našlapovat ale bude tentokrát jistě opatrněji a jakou podobu tedy Dakr Universe bude mít (pokud vůbec kdy bude), je tak otázkou…