Vítězem festivalu Be2Can se stal snímek 120 BPM

Na začátku října probíhala v pražských kinech Lucerna a Evald přehlídka festivalových filmů z Cannes, Berlína a Benátek Be2Can. Poprvé ve své historii festival představil cenu poroty, která byla udělena na závěrečném promítání. Vítězným snímkem se stalo francouzské drama 120 BPM. Zvláštní uznání poroty si odnesli Nemilovaní.

Čtvrtý ročník Be2Can představil divákům dvanáct významných snímků ze tří nejprestižnějších evropských festivalů. Do kin Lucerna a Evald zavítalo 6500 filmových fanoušků. Mezi nimi byla poprvé také pětičlenná porota skládající se ze studentů FAMU. Ta na konci festivalu ocenila debut francouzského režiséra a scénáristy Robina Campilla 120 BPM za „za živé a nevšední ztvárnění výrazného společenského tématu, ve kterém se autor postupně pohybuje od veřejné až k intimní rovině, a přitom zachovává symbiózu obsahu a formy“. Zvláštní uznání poroty za „mistrovské ovládnutí filmového jazyka a nekompromisní režijní pojetí“ získal Andrej Zvjagincev za film Nemilovaní.

Ačkoli festival Be2Can se do kin vrátí až zase za rok, loučit se s letošním ročníkem ještě nemusíme. Od 12. října můžeme v kinech navštívit tři snímky promítané v rámci čtvrtého ročníku. Prvním z nich je vítěz Zlaté palmy z Cannes, švédská komedie Čtverec Rubena Östlunda, druhým je nejnovější film Sergeje Loznici Krotká a trojici uzavírá držitel benátského Zlatého lva (za rok 2016) Ta, která odešla filipínského tvůrce Lava Diaze.
Do kin se chystají také oba snímky na Be2Can oceněné. Na 120 BPM budeme moci zajít 30. listopadu, na Nemilované pak od 18. ledna příštího roku.