TOP 10: Nejlepší zasněžené thrillery

Za chvíli na nás vlétne detektivka Sněhulák, která nezamrazí jen zasněženou krajinou, ale i atmosférou. Thrillerů odehrávajících se v kouzelných krajinách posetých sněhem však bylo více. Pojďme se podívat na některé z nich.

10) Bílá smrt (2009)

Kate Beckinsale v roli policistky musí na odlehlé výzkumné stanici uprostřed zimní krajiny čelit nejen přírodě, ale rovněž vrahovi, který ukončuje životy přítomných vědců. Dílo se zaměřuje na odlehlost, paranoiu, nedůvěru, ale nechybí mu ani tah na bránu a  trocha té napínavosti.

9) Cliffhanger (1999)

Jeden z nejznámějších počinů Silvestera Stallonea. Gabe Walker je vytržení z truchlení po ztrátě blízké osoby, když je povolaný, aby pomohl několika nešťastníkům. Ti totiž uvíznou v horách. Ovšem tito nešťastníci nejsou jen obyčejní turisté, jsou to nebezpečné živly, kterým jde o nalezení jejich lupu. Walker se tak nechtěně dostane do konfliktu se zkorumpovaným agentem FBI a co se zdálo na začátku jako záchrana nešťastníků uvízlých v horách, se později stává bojem o holé přežití. Kombinace drsných hor a nebezpečných padouchů vytvořily povedený akčňák, který se jen tak neztratí.

8) Mezi vlky (2011)

Člověk proti vlkovi. Skupina ropných vrtařů zažije trochu jinou dovolenou. Při cestě letadlem na zasloužený odpočinek jejich letadlo spadne a z celé posádky přežije jen osm šťastlivců. Ti se musí projít napříč nebezpečnou krajinou, aby se dostali domů. Aby toho nebylo málo, v patách je jim skupina krvelačných vlků.  Souboj na život a na smrt sází na bezútěšnost, depresivitu a napínavé momenty.

7) Hanna (2011)

Náctiletá Hanna není obyčejnou dívkou. Jejím otcem je totiž bývalý agent CIA a výchovu dcery nedělal zrovna podle rodičovské příručky. ze své ratolesti udělal mašinu na zabíjení, když jí léta trénoval uprostřed zasněžené pustiny plné divočiny a nehostinnosti. Špionážní snímek nesází jen na akci, ale rovněž na dobré herecké obsazení a evropský kinematografický styl.

6) Vertical Limit (2000)

O tom, jak je příroda krutá a nevyzpytatelná, se nás snažil přesvědčit režisér Martin Campbell. Horolezec Peter Garett se spolu se svými kolegy snaží najít svou sestru a další dva horolezce, kteří byli zasypáni lavinou pří výstupu na K2. Souboj s časem, mrazem, nepříznivými podmínkami, ale i lidským faktorem. To vše záchrannou misi značně komplikuje. Dynamická jízda nabízí akční scény, drama a pohled na silné sourozenecké pouto.

5) Útěk ze Sibiře (2010)

Napínavá podívaná založená na realitě z roku 1940. V tom roce totiž parta několik vězňů uteče ze sibiřského gulagu. Aby se dostali do bezpečí, musí se vydat vstříc smrtící sibiřské zimě a vydají se na cestu delší než 4000 mil. Snímek se zaměřuje na strasti, kterými je pokoušená vůle člověka při jeho cestě k cíli. Zkouška odolnosti a a nejistý výsledek dělají z celé poutě smrticí výpravu. Charismatický herecký ansámbl v čele s Edem Harrisem a Colinem Farrelem, záběry na krásy přírody a sonda do nitra zoufalého člověka, kterého nic nezastaví. Tenhle film není jen o pouhém útěku.

4) Den poté (2004)

Předtím, než Emmereich natočil komediální (neúmyslně) katastrofický spektákl 2012,  dal světu Den poté.  Klimatické změny na celé planetě Zemi způsobí prudké změny počasí, které navždy změní životní koloběh lidského pokolení. Klimatolog Jack Hall se vydává zachránit svého syna navzdory více než mrazivým podmínkám a mizivé šanci na přežití. Bombastické scény, zdařilé a na svou dobu epické CGI.

3) Žer nebo umři / Dravci (1999)

Hlavním tématem tohoto snímku totiž požívání masa, a to ne ledajakého, lidského. Podle starého indiánského pořekadla totiž ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Ovšem má to zádrhel. Pokud se rozhodnete přidat si na svůj jídelníček tento specifický druh pokrmu, získáte neukojitelnou touhu po lidské potravě, kterou nelze nikdy ukojit. Film se odehrává v polovině devatenáctého století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada (natáčelo se však ve Vysokých Tatrách). Do této pevnosti zavítá kapitán John Boyd, jenž je zde vystaven životní zkoušce, kterou mu připraví lidské maso požírající Colqhoun. Krutá zima v druhé polovině snímku je tím nejmenším problémem. Výborné herecké výkony v čele s démonickým Robertem Carlylem, černý humor a především naprosto fantastická hudba. Ta svou originalitou a atypičností bude něco, na co jen tak nezapomenete.

2) Fargo (1996)

Libovka bratrů Coenů nemůže v tomto seznamu chybět. Cynický thriller s těžko popsatelnou atmosférou a prošpikovaný černým humorem je rozhodně více než pouhou detektivkou. Příběh vycházející ze skutečné události odehrávající se v roce 1987 v Minnesotě sleduje osudy všech hlavních aktérů a jejich nejrůznější výstřednosti. Film patří dnes ve svém žánru již ke kultovním záležitostem, o čemž svědčí i stejně kvalitní seriál na jeho motivy.

1) Osvícení (1980)

Spisovatel Jack Torrance pro psaní svého románu využije odlehlý horský hotel nacházející se v zapadlých horách. Z poklidné samoty mu ale začne tak trochu šplouchat na maják, o čemž se na vlastní kůži přesvědčí i jeho rodina… Geniální dílo Stanleyho Kubricka podle knihy Stephena Kinga sází především na všudepřítomné nebezpečí, skvělého Jacka Nicholsona, umělecké záběry a vynikající hudbu Wendy Carlos. Navíc tento snímek přinesl jednu z nejznámějších hlášek: „Here is Johnny“.