TOP 10: Nejlepší filmy z džungle

Exotické rostlinstvo, nebezpečná zvířata, horko a vlhko lepící rozervaná trička na kůži, zatímco hrdinové prchají obrovským nehostinným pralesem, který je všechno jenom ne přátelský. S filmy odehrávajícími se v džungli se setkáváme už dlouhá desetiletí právě pro přitažlivost prostředí, do kterého se obyčejný člověk zas tak často nepodívá. Jaké jsou ty nejlepší trháky?

King Kong (2005)

Ať už znáte starší nebo novou (či se teprve těšíte na tu budoucí) verzi, příběh lásky křehké ženy a velké gorily ohromil miliony diváků už mnohokrát. Není to jen pro nesmrtelný motiv krásky a zvířete, ale i prostředím, kde džungle plná prapodivných tvorů, dinosaurů, ještěrů a jiných kreatur tvoří skvělý kontrast s železným New Yorkem, kam je King Kong později převezen. V černobílé verzi z roku 1933 tvořilo první vystoupení gorily z lesa zásadní průlom v kinematografii, v roce 2005 se zase diváci mohli kochat smrští efektů, která dělala King Konga reálným. Ač se vizuály a technika za ty roky vcelku změnily, kouzlo, které první film vytvořil okolo motivu, žije dál i ve verzi Petera Jacksona.

Predátor (1987)

Když uprostřed pralesa přistane loď s mimozemskou potvorou, která si kromě místní zvěře hodlá pochutnávat i na lidech, je neprostupná džungle plná komárů váš nejmenší problém. Predátor je dnes už kultovní film, na který se fanoušci dívají i po třiceti letech s nostalgií a zatajeným dechem. John McTiernan si s atmosférou houstnoucího napětí a strachu vyhrál opravdu dokonale, a přestože nepřítel není téměř po celý film vidět, rozhodně na jeho existenci nezapomenete. To v kombinaci s potemnělou džunglí, která se stává smrtonosným polem, funguje jako přikování k obrazovce na celých 107 minut.

Tarzan (1999)

Osmdesát tři let starý černobílý trhák, roztomilá disneyovka nebo nepříliš úspěšný pokus o oživení legendy v roce 2016 s Alexanderem Skarsgardem. Zpracování Tarzana, lidského mláděte vychovaného opicemi poté, co jeho rodiče zemřeli, je hodně. A dává také hodně prostoru pro vizuální efekty. Opice, které Tarzana vychovaly, prostředí, ve kterém je Tarzan jako doma, přestože chodí vzpřímeně, to všechno skýtá spoustu možností udělat skvělý film. A stejně jako u King Konga, i tady džungle funguje jako protipól zlé, ošklivé civilizace, do které se Tarzan dostane. V animované verzi navíc uvidíte nejroztomilejší Jane, jakou si umíte představit.

Kniha džunglí (2016)

Kouzelný příběh o dítěti džungle, které pobíhalo s vlky, aby se jednou postavilo nebezpečí v podobě zákeřného tygra, který se rozhodl, že pro ně oba není v pralese dost místa, zná většina lidí jako příběh zpracovaný Disney studiem, kde funguje klasická ruční animace na nejvyšší úrovni a medvěd Balú je extrémně roztomilý. V roce 2016 se Jon Favreau pustil do remaku, který k velkému překvapení nedopadl vůbec špatně, zejména proto, že se nesnažil příběh přetvořit k obrazu svému, ale vsadil na realistickou podobu zvířat, která na plátně doslova ožívala.

Jurský park (1993)

Ne úplně klasická džungle, ale rozhodně taková, ve které se nechcete ocitnout sami ani ve dne, natož v noci, figuruje i v sérii Jurského parku. Přestože je džungle s dinosaury na ostrově mimo civilizaci, přeci jen tam T-Rex působí přirozeněji, než Godzilla, která se prohání ulicemi New Yorku. Noční scény zběsilého úprku před masožravými monstry, které za bouřky pronásledují ubohé hrdiny v prvním díle džunglí, nesou nezaměnitelný rukopis Stevena Spielberga, který to s efekty, napětím a akcí opravdu umí, proto vás pobaví i dnes, téměř pětadvacet let po premiéře.

Apocalypto (2006)

Apocalypto vás zavede do příběhu o zkáze Mayské civilizace, nebo lépe řečeno o jejím úpadku – Maye nikdo nezničil v boji. Dříve na moudrosti stavící civilizace se chce znovu navrátit do zašlé slávy a způsob, jakým toho hodlá dosáhnout je více než typický pro středoamerické civilizace – stavět víc chrámů a obětovat víc lidí. Příběh hlavního hrdiny, který prchá z obětního oltáře, rámuje poutavý svět mluvící jazykem původních indiánů, na kterém se Mel Gibson jako režisér opravdu vyřádil.

Četa (1986)

Mladý Charlie Sheen se stává vojákem, aby mohl ve Vietnamu bránit Ameriku. On a jeho kamarádi jsou ale velmi rychle vytrženi z bláhového snu o hrdinovi, který s puškou kráčí džunglí s americkou vlajkou. Hrůzy, které válka dokáže napáchat, se depresivně proplétají celým filmem a džungle se už nezdá tak skvělým místem na dovolenou, jako když koukáte na Knihu džunglí.

Avatar (2009)

Vesmírná fantasy podívaná z dálné budoucnosti, kde se modří domorodci Na’vi prohánějí po planetě Pandora, kde bují příroda nevídaných barev, tvarů a dovedností, zatímco zlí lidé tam přiletí těžit minerály, které na Zemi jen tak nenajdete. Domorodci se samozřejmě brání, takže lézt do jejich zahrádky se nevyplatí, pokud nechcete dostat jedovatým šípem do zad. Milostná romance na sebe v tomto prostředí nenechá dlouho čekat. Zatímco se divák kochá příběhem Jakea a jeho modré družky, James Cameron vás okouzlí vizuálem složeným z nespočtu efektů a záplavy barev.

Predátoři (2010)

Skupina unesených velmi nebezpečných jedinců se má stát živou kořistí pro novou rasu Predátorů, kteří si na lidech víc než touží pošmáknout. Navzdory nevraživosti, která panuje, se skupina musí spojit, aby uprchla. Vedení se ujímá Adrian Brody, elitní žoldák, na kterého je pohled víc než příjemný. Ani tak se ale procházka džunglí nemění ve fajnový školní výlet – naopak. Déšť, vlhko a predátoři plížící se křovím dělají z pokračování původního Predátora hodně znervózňující koktejl.

Rambo II (1985)

Válečný veterán John J. Rambo klestící si cestu vietnamskou džunglí, aby osvobodil zajatce, kteří by mohli být ještě naživu. To je obraz, jaký vám z celého filmu utkví nejvíc – Rambo a džungle. Přestože tady není tak krásně pohádková, jako v ostatních filmech bývá vykreslená, v podstatě nemá jiné barvy než brčálově zelenou a blátivou, navíc se jí plíží tíživá atmosféra kvůli drženým rukojmím.  Rambo se tam navíc skvěle hodí, protože splývání s lesem nám ukázal už v jedničce, i když typ krajiny byl maličko jiný.