TOP 10: Nejlepší survival filmy

V jedné z říjnových filmových novinek Hora mezi námi jsou Idris Elba a Kate Winslet nuceni po pádu letadla uprostřed odlehlých zasněžených hor bojovat o život. Tak si pojďme u této příležitosti připomenout ty nejlepší snímky, v nichž hlavní hrdinové zažívali podobné problémy.

Trosečník (2000)

Začněme naprostou klasikou tohoto žánru. Chuck Nolan, inženýr doručovací služby FedEx, žije hektickým životem, při němž si jen stěží dokáže najít čas na svou přítelkyni Kelly. Jeho dosavadní život se obrátí vzhůru nohama poté, co letadlo, jímž cestoval, havarovalo uprostřed Tichého oceánu. Sice tragédii zvládne přežít, ocitne se ale na opuštěném ostrově. Stráví zde dlouhé čtyři roky, během nichž se jeho jediným „přítelem“ stane volejbalový míč Wilson. Režisér Robert Zemeckis i v Trosečníkovi vsadil na Toma Hankse, jejich první společný film Forest Gump okouzlil diváky na celém světě a získal šest Oscarů.

Cesta (2009)

Post-apokalyptický snímek vychází ze stejnojmenného knižního bestselleru amerického spisovatele Cormacka McCarthyho. Svět byl před několika lety úplně zničen, zemřely miliony lidí. Muž a jeho malý syn se vydávají na cestu na jih k pobřeží, kde by, jak doufají, mělo být tepleji. Vše, co mají, před sebou tlačí v nákupní vozíku, a jejich jedinou nadějí jsou občasné nálezy jídla a pití. Na své cestě potkávají jiné přeživší i nebezpečné loupeživé gangy, kanibaly nebo zloděje.

Útěk do divočiny (2007)

Snímek natočený podle skutečné události se od ostatních survival filmů mírně liší. Zatímco ve většině ostatních jsou postavy k boji o přežití přinuceny vnějšími okolnostmi, Christopher McCandless, kterého ztvárnil Emile Hirsch, si tenhle způsob života vybral sám. Christopher právě dokončil vysokou školu, odmítá se však přizpůsobit konvenčnímu způsobu života. Během dvouletého putování po Spojených státech v něm vzrůstá odpor ke  konzumní společnosti a jeho ideálem se stane osamělý život uprostřed přírody. Nakonec se mu však vysněný útěk do aljašské divočiny stává osudným.

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)

Je rok 1823 a zkušený lovec Hugh Glass se se svým synem a lovci kožešin vydávají na výpravu, kde uprostřed lesů musí bojovat se znepřátelenou skupinou indiánů a dále prostupovat drsnou krajinou. Jejich putování je přerušeno poté, co Glasse téměř zabije rozzuřená medvědice. Lovecká výprava se musí rozdělit, se zraněným a jeho synem zůstávají dva lovci, kteří pouze čekají na jeho smrt, aby jej mohli pohřbít. Jeden z lovců nakonec čekání nevydrží a pokusí se raněného zabít, u čehož ho přistihne Glassův syn. Ten je však lovcem zabit a lovec stále živého Glasse zahrabe v hrobě. Hugh Glass se však jen tak nevzdává. Zvlášť, když ho žene touha po odplatě. Leonardo Di Caprio si za hlavní roli vysloužil vytouženého Oscara.

127 hodin (2010)

Horolezec Aron Ralston (James Fraco) miluje adrenalin a žádná překážka či nehoda ho zdánlivě nedokáže vyvézt z míry. Na konci dubna roku 2003 se vydává  do národního parku Canyonlands v Utahu, aby zde strávil víkend lezením po skalách. Nikomu však o svém plánu neřekne, což se pak po jeho pádu do úzké skalní průrvy ukáže jako velká chyba. S rukou zaklíněnou pod velkým balvanem zůstane na dně kaňonu 127 hodin, na což odkazuje název filmu. Dojdou mu zásoby jídla i vody, musí pít vlastní moč a pomalu mu dochází, že, aby se dostal ven, musí se zbavit uvězněné paže. Snímek se zakládá na skutečném příběhu amerického horolezce.

Marťan (2015)

O život se dá bojovat dokonce i na Marsu. Astronaut Mark Wattney, kterého si zahrál Matt Damon, málem zahynul během mise na Mars v prašné bouři. Ostatní členové týmu přesvědčení o jeho smrti planetu opouštějí. On však přežil a zůstal na nepřátelské planetě sám. Má u sebe pouze skromné zásoby, musí tak vynaložit všechny své znalosti, dovednosti i důvtip k tomu, aby nejen přežil, ale i vyslal signál na Zemi. To se mu nakonec podaří a členové jeho posádky se tak vracejí do vesmíru, aby provedli téměř nemožnou záchrannou misi.

Přežít (1993)

13. října roku 1972 ztroskotalo uprostřed mrazivé pustiny jihoamerických And letadlo. Na vině byli piloti, protože letoun ocasem zavadil o hřeben jedné z přelétaných hor. Na jeho palubě tehdy cestoval uruguayský ragbyový tým. Mnoho lidí při nehodě zahynulo, přeživší marně čekají na záchranáře. Až po několika dnech se dozvídají, že všechny záchranné akce byly zrušeny, protože tuhle katastrofu přece nikdo nemohl přežít. Počasí se zhoršuje a zásoby jídla se tenčí. Dva muži se proto rozhodnou pro cestu přes Andy, aby pro zbytek přivedli pomoc. Což se jim podaří, devětadvacet lidí však mezitím zemře a zbylým šestnácti se podaří přežít pouze pomocí kanibalismu.

Nic nás nerozdělí (2012)

I příběh filmy Nic nás nerozdělí je natočen podle skutečných událostí jedné rodiny, která při dovolené v roce 2004 přežila ničivou vlnu tsunami. Henry Bennett se svou ženou Mariou a jejich třemi syny plánovali prožít klidnou klidnou dovolenou v Thajsku. Do luxusního resortu přijíždějí na Štědrý večer, aniž by tušili, že o dva dny později celou jihovýchodní Asii pohřbí obří vlna tsunami. Voda smete vše, co se jí připlete do cesty, a rozdělí i prchající rodinu. Přestože všichni řádění vodního živlu přežijí, vyhráno zdaleka nemají, protože najít jeden druhého nebude snadné.

Pád do ticha (2003)

Zkušení horolezci Joe Simpson a Simon Yates se v roce 1985 rozhodli pokořit vrchol hory Siula Grande v Peru cestou přes západní stěnu, o což se v minulosti pokoušelo několik lidí, nikdo to však nezvládl. Výstup jim trval několik dní, svého cíle ale dosáhli. To nejhorší je však ještě čekalo, při sestupu je zastihla silná bouře, během níž si Joe zlomil nohu. Simon se pokusil dostat Joea dolů pomocí lan, v jednu chvíli se ale Joe dostane přes hranu útesu, bezmocně visí ve vzduchu a Simon ho nedokáže vytáhnout zpět. Proto udělá jedinou možnou věc, lano spojující oba muže přeřízne.

Pohřben zaživa (2010)

Paul Conroy, civilní pracovník v Iráku, se probouzí v dřevěné rakvi. U sebe má pouze zapalovač a mobilní telefon a netuší, jak se do tohoto stísněného prostoru dostal. Až po prvním telefonátu se dozvídá, že byl unesen a povstalci, kteří napadli celou Conroyovu skupinu, požadují pětimilionové výkupné. Paul má na záchranu svého života pouhých devadesát minut, než mu v rakvi dojde kyslík, a tak se skrze telefonáty pouští do zběsilého boje s časem. Do bedny se začíná dostávat písek a snímek spěje k překvapivému záběru. Ryan Reynolds v roli řidiče, který se dostane do nezáviděníhodné situace, nesleze ani na vteřinu z obrazovky a přesto nenudí.