Prahu opět ozdobí nejlepší evropské filmy aneb Be2Can se blíží

Ve dnech 4.-10.10. se pražská kina Lucerna a Evald opět po roce ponesou v duchu nejlepších filmů evropské produkce. Festival Be2Can s sebou přinese snímky ze tří prestižních filmových festivalů – z Benátek, Berlína a Cannes.

Letošní program Be2Can se skládá ze tří vítězných filmů z prestižních filmových evropských festivalů, dvanácti snímků v hlavní sekci a dalších významných filmů loňských ročníků. 

Z francouzského Cannes pořadatelé přivezli snímky 120 BPM režiséra a scénáristy Robina Campilla, Nemilovaní Andreje Zvjaginceva, thriller Nikdys nebyl s Joaquinem Phoenixem a klinický horor Zabití posvátného jelena nejznámějšího představitele tzv. divné řecké vlny Jorgose Lanthimose s Nicole Kidman a Colinem Farrellem v hlavních rolích. Představí se i nekompromisní alegorie o Rusku Loznicův nejnovější film Krotká, drama Valesky Grisebach Western a nový Dumontův film Janička, celou přehlídku zakončí dechberoucí deama Odnikud s výbornou Diane Kruger v hlavní roli která si odnesla cenu z Cannes za herecký výkon. Polsední trio jmenovaných mohl český divák vidět již v rámci KVIFFOdkaz Berlinale je zastoupen netypickou romancí  O těle a duši oceněnou Zlatým medvědem a LGBT dramatem Sebastiána Lelia Fantastická žena. Benátky reprezentuje ‚pouze‘ vítězný film Lava Diaze Ta, která odešla.

Letošní ročník festivalu, tedy celkem čtvrtý, bude první disponující vlastní porotou. Ta se bude skládat ze studentů FAMU, kteří vyberou nejlepší snímek z aktuální selekce. “Be2Can a FAMU iniciují prostřednictvím tematického diskusního panelu, festivalové poroty a studijního modulu společný projekt, jehož cílem je otevřít prostředí a kontext velkých festivalů studentům, tvůrcům i široké veřejnosti,” říká umělecký ředitel Be2Can Aleš Stuchlý.

Kromě projekcí nabízí Be2Can také bohatý doprovodný program. Diváci se mohou těšit na tématické diskuze, profily osobností, debaty, projekce s odbornými úvody, panelové diskuze a masterclass. Za zmínku stojí obzvlášť první kompletní retrospektiva filmů italského tvůrce Paola Sorrentina, která bude probíhat od 6. do 11.10. v pražském kině Světozor. 

Po Praze zamíří samotný festival do dalších čtyř českých měst, kde se usídlí 12.-18.10. To nejlepší z festivalu se pak do 13 měst rozšíří v rámci oficiálních ozvěn festivalu.

Více informací je k dispozici na oficiálních stránkách Be2Can.