TOP 7: Knihy Jo Nesbøa, které chceme vidět na plátně

Co nevidět do kin vrazí Sněhulák, chladnokrevný thriller z pera geniálního autora Joa Nesbøho. Jde o druhou knihu, která byla Nesbømu zfilmována, a připojí se tak k Lovcům hlav, kteří vyšli jako samostatný thriller. Sněhulák je až sedmý díl série o Harry Holeovi, přesto žádný z předcházejících na plátno zpracován nebyl. Nesbø toho ale v této sérii napsal mnohem víc. Které jeho knihy by si zasloužily přenos do filmu a staly by se pravděpodobně epickou podívanou?

Netopýr

Pilotní díl slavné série pracuje s postavou Haryho Holea úplně poprvé a představuje jeho psychické problémy, jeho potíže s alkoholem a celkově jeho zchátralou existenci, která se nemůže zbavit výčitek a pocitu viny, který ho pronásleduje po smrti mladého kolegy. Ten zemřel Harryho vinou. Hole se vydává do Austrálie kvůli vyšetřování vraždy znásilněné dívky. Do kolotoče událostí se zamotává víc a víc, když zjistí, že nejde očividně o první případ a ulicemi Sydney se prohání sériový vrah. Netopýr jako symbol smrti poletuje celým dějem plným drogového podsvětí a stahuje k sobě několik dějových linek, se kterými umí Nesbø pracovat lépe než kdokoliv jiný.

Švábi

Úzkostné bránění politickému skandálu s prapodivnou vraždou norského velvyslance v thajském nevěstinci a alkoholem silně posilněný Harry Hole, to jsou Švábi a jejich startovací pozice. Exotické prostředí je prosycené děsuplnou atmosférou a nenechavý detektiv se jako vždy plete do všeho, do čeho nemá. Přestože se jedná teprve o druhý díl série, čtenář má tou dobou pocit, že Harryho už dávno zná a umí předvídat jeho jednání. O to větší problém tuší, jakmile se Harry a jeho thajská kolegyně začnou ochomýtat na místě činu, kde cosi nesedí.

Nemesis

Příběh začíná naprosto nelogickou bankovní loupeží, během které úředník nestihl za časový limit naplnit peníze z bankomatu do zločincovy tašky a útočník zastřelil jednu z úřednic, ukázal na kameru šest prstů a vzal nohy na ramena. Do toho je nalezena dávná přítelkyně Harryho Holea, který podle všeho spáchala sebevraždu – ovšem v ten večer, kdy u ní Harry byl. Okno, které Harrymu způsobila opilost, se nedá snést a Harry musí znát pravdu. Zoufalá situace ho donutí uzavřít dohodu s bankovním lupičem za mřížemi, který však sleduje své vlastní cíle. Události, které se daly do pohybu, už se nedají zastavit a jak  tomu u Nesbøa bývá, směřují k fatálnímu konci.

Spasitel

Mráz, jaký Norsko ještě nezažilo, provází celé adventní období. Během podávání polévky potřebným, které pořádá Armády spásy, je jeden z vojáků zasažen kulkou a mrtvý padá k zemi. Chorvatský vrah, který ho má na svědomí, měl zmizet ještě toho dne zpět do Záhřebu, což je ale těžší úkol, než se zdá. Nejen že se kvůli sněhu nemůže dostat do vlasti, ale musí řešit patovou situaci. Vojáka trefil, ovšem ne toho správného. Než si svou oběť najde a zaútočí, musí mu Harry Hole zkřížit cestu a ochránit přeživšího před stejným osudem, jaký potkal jeho kolegu. Ale protože času je málo a Harry nepatří mezi největší uctívače pravidel, musí se uchýlit k netradičním metodám, jak svého cíle dosáhnout.

Levhart

Harry Hole se skrývá v Hongkongu před světem. Pronásledují ho dluhy, vzpomínky i výčitky. V Norsku se ale mezitím médii přetřásají dvě mrazivé vraždy – ženy, jejichž příčinou smrti bylo utopení ve vlastní krvi. Mají pravidelné rány vedené z vnitřku úst. Harry je povolán zpátky do Osla, kde má pomoci s vyšetřováním, toho ale nějaké vraždy vedle jeho duchů z minulosti naprosto nevzrušují. Mladá kriminalistka, která má Harryho k cestě zpět přesvědčit, musí zvolit drsné metody, aby ji zarputilý alkoholik vůbec poslouchal.

Syn

Samostatný román mimo sérii Holeovek většina kritiky vychválila nejen jako výbornou detektivku, ale jako příběh s přesahem. Nesbø napsal Syna v roce 2014 a dal si tak oddech od svého osvědčeného hrdiny Harryho Holea. Sonny, který je středobodem tohoto příběhu, však dokázal, že Nesbø na osvědčené triky sázet nepotřebuje. Sonny sedí už roky v přísně střežené věznici Staten, kde poslouchá hříchy svých spoluvězňů a udílí rozhřešení, dokonce na sebe bere vinu jiných a za pravidelnou dodávku si nechává jejich tresty. Po letech klidného vleklého vězeňského života se však Sonny vydává ven a příběh se mění ve všechno, jen nezůstává poklidným.

Krev na sněhu

Dvojdílný příběh Krev na sněhu s pokračováním Půlnoční slunce se stejně jako Syn odebírá pryč od detektiva Harryho Holea. Tentokrát se děj odehrává na druhé straně barikády – Olav Johansen, který vás provede Krví na sněhu, je nájemný vrah. Není příliš vypočítavý ani chytrý, nemá vlastně ani žádné znalosti, nechá se snadno ovlivnit i rozrušit a všeobecně nepatří mezi lidi, které byste označili za nejlepší, které jste potkali. I jemu ale osud připraví těžkou zkoušku – ta začíná ve chvíli, kdy se Olav od svého nadřízeného dozví, že příští obětí, má být jeho žena.