Zemřela legenda českého herectví Jan Tříska

Osmdesátiletý umělec podlehl následkům sobotního pádu z Karlova mostu.

Jan Tříska už od svého mládí tíhnul k divadlu a svoji filmovou kariéru nastartoval v druhé polovině padesátých let v dnes už polozapomenutých filmech jako Váhavý střelec či Pět z milionu. Poté však následovala řada ikonických rolí v kultovních filmech československé kinematografie jako Starci na chmelu nebo Na samotě u lesa.

Pražský rodák s charismatickým hereckým projevem emigroval v roce 1977 do Spojených států, kde spolupracoval například s Milošem Formanem. Jeho pravděpodobně nejslavnější role přišla v roce 1991, kdy Tříska ztvárnil nezapomenutelného učitele Igora hnízda v Obecné škole Jana Svěráka. Na tuto spolupráci znovu došlo i v nedávné době v souvislosti s filmem Po strništi bos – prequelu právě Obecné školy.

Jan Tříska získal za své výkony hned tři nominace na cenu Českého lva, ovšem žádnou se mu nepodařilo proměnit ve vítězství. Podle slov svých kolegů se i v pokročilém věku udržoval v perfektní kondici a byl neustále plný elánu a radosti z herectví jako takového. Osudným se mu stal pravidelný rituál zkoušení textů na zídce Karlova mostu v sobotu 23. září. Tříska podle očitých svědků nešťastnou náhodou ztratil stabilitu a spadl do Vltavy, ze které byl však záhy vytažen, ale svým zraněním dnes podlehl.