Vzpomínka na arizónskou pěnici Květu Fialovou

V úterý ráno, tedy pouhý den poté co mnohé z nás zasáhla nepříjemná zpráva o smrti Jana Třísky, přišla další špatná novina. Ve věku 88 let podlehla dlouhé nemoci legenda českého herectví Květa Fialová.

Fialová se do srdcí či myslí veřejnosti zapsala řadou jak divadelních, tak filmových rolí. Narodila se ve Veľkých Dravcích na Slovensku a k herectví poprvé přičichávala v Českém Těšíně. Vystudovala JAMU a už při studiích dostávala první role.

Filmový divák si tuto Herečku s velkým H může pamatovat třeba pro její (byť často nevelké) role v pohádkách jako je například Princezna se zlatou hvězdou, Dařbuján a Pandrhola, Tři oříšky pro Popelku nebo animovaná Sněhová královna. Do pamětí lidí se ale herečka vryla bezesporu hlavně svou řádkou dalších rolí, z velké části (ale rozhodně ne výhradně) komediálního charakteru. Jak by taky ne, když ztvárnila třeba legendární arizónskou pěnici Tornado Lou v parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera nebo hraběnku v Ostře sledovaných vlacích. Zahrála si také ku příkladu v Partii krásného dragouna, Létu s kovbojem či filmu Adéla ještě nevečeřela. Na konci devadesátých let se pak objevila ve slavných Báječných létech pod psa, před jedenácti lety jako zmatená důchodkyně v Účastnících zájezdu.

Nevyhýbala se ani seriálům. Na svém kontě má mimo jiné Četnické humoresky, Nemocnici na kraji města, Malého pitavala z velkého města či Hříšné lidi města pražského.

Ani divadelní prkna nebyla této dámě vzdálená. Však za svou roli ve hře Harold a Maude byla v roce 2010 oceněna Thalií. Její role byly zejména konverzační a komediální, m.j. VajíčkoCharleyova tetaDon JuanTak máloPostarej se o Amálku. V Městských divadlech pražských vznikla dokonce její benefice Fialové Květy štěstí, kde se herečka jala role vypravěče.

„Život si představuji jako vlnu na moři, na kterou si lehnu a jen tak se nechávám unášet,“ říkala vždy Květa Fialová.