Víno nás spojuje: Konflikt rozumu a srdce mezi francouzskými vinicemi

Podzim je tradičně časem vinobraní, čehož využili tvůrci snímku Víno nás spojuje, jenž v nejbližších dnech vstoupí do kin. Milovníci francouzského dramatu a/nebo kvašeného nápoje z révy tak budou mít šanci shlédnout příběh Jeana, který se po letech v exilu vrací do rodné domoviny, avšak nesetkává se tam s vroucným přivítáním či radostí ze znovushledání…

Jean (Pio Marmaï) vyrůstal na vinohradě, ale celý život toužil po tom, aby procestoval svět. Jednoho dne se rozhodne si svůj sen splnit, a tak hodí vše za hlavu a opustí domov. Se svým bratrem Jéremym a sestrou Juliettou, ke kterým měl od dětství nejblíže, ukončí komunikaci a začíná žít nový život v Austrálii. Nenadálá zpráva o nemoci jejich otce však Jeana přinutí k návratu do Burgundska, kde však jeho příjezd už nikdo nepředpokládal. Trojice sourozenců zdědí otcův vinohrad, ale podmínky v závěti neumožňují prodej nebo pokračování ve výrobě vína bez souhlasu obou sourozenců. Jean se při vinobraní „vrací“ do starých časů, které mu připomenou, jak moc pro něj domov a rodina znamenaly, a je postaven před těžké rozhodnutí, zda zůstat, anebo se vrátit zpět ke svému životu bez vinic a pokrevních vazeb.

 

Protagonistu ústřední postavy Jeana Pia Marmaïe můžete znát z filmu První den zbytku tvýho života, který pomohl nastartovat jeho kariéru ve francouzské kinematografii. Po jeho boku se objevila Ana Girardot v roli Julietty a François Civil coby bratr Jéremy. Scénáristou a režisérem snímku v jedné osobě je Cédric Klapisch, jehož filmy byly několikrát nominovány na cenu Césara a jeho snímek Erasmus a spol. mimo jiné aspiroval na zisk Křišťálového glóbu na MFF Karlovy Vary. Klapischovo drama Víno nás spojuje o respektu k tradicím, hodnotám a rodinným vazbám bude mít v tuzemských kinech premiéru 14. září.