Restaurovaná Cesta na Měsíc míří do kin

V rámci filmové přehlídky Projekt 100 se v restaurované verzi představí 115 let starý filmový unikát Cesta na Měsíc. Krátkometrážní snímek bude promítán spolu s dokumentem Podivuhodná cesta mapující výrobu prvního sci-fi na stříbrném plátně.

Nemá cenu se dohadovat o tom, že Cesta na Měsíc byla fakticky první sci-fi snímek, který kdy spatřil světlo světa. Kinematografie byla tehdy sice stále v plenkách, nicméně i na vzestupu. Zejména díky bratrům Lumiérovým a Georgesu Mélièsovi. Druhý jmenovaný pochopil, že film může být vedle knih dalším médiem, které si diváci oblíbí. Kdyby jen tušil, že si ho oblíbí natolik, že se z něj stane miliardový byznys.

Ale zpátky do minulosti. Sám Melies přiznal, že se hodně inspiroval knihami Julese Vernea Ze Země na Měsíc a Okolo Měsíce, kde se jim však na objektu obíhajícím kolem naší planety nepodařilo přistát. Méliès se proto rozhodl poslat posádku v raketě vystřelené z kanónu. Na Měsíci vymyslel fantastickou scenérii, do které zasadil tamější obyvatele, jež pronásledují pozemskou posádku. Celých 13 minut se na plátně něco děje a příběh neztrácí na tempu. Daleko složitější byly samotné přípravy okolo kulis, kostýmů a nalíčení.

Méliès uvedl, že jeho kulisy byly natřeny různou škálou šedých barev, aby se lépe film barvil. Jinak by vznikla jednolitá černá, která by se těžko potírala barvou. Stejný postup se použil i u kostýmů a hlavně u herců, jejichž make-up byl čistě bílé a černé barvy. Barevná kopie filmu byla tedy na světě. Snímek byl dokonce natolik úspěšný, že se stal jedničkou mezi nelegálně kopírovanými filmy už tehdy.

V 80. letech minulého století se našla podle všech ztracená barevná kopie tohoto díla, i když značně poškozená. Bohužel do té míry, že se s tím nedalo nic dělat. Po deseti letech se však objevila další kopie. Na řadu tak přišla velmi nákladná a časově náročná restaurace, jež neměla obdoby. V roce 2011 si tak mohla Cesta na Měsíc znovu odbýt premiéru, a to k příležitosti 150. výročí narození svého režiséra Mélièse. K této události byl natočen hodinový dokument Podivuhodná cesta, který zobrazuje restaurátorskou práci, díky které si diváci mohou opět vychutnat 115 let staré průlomové sci-fi dílo.