Projekt 100: Filmové klasiky znovu na plátně

Rok se s rokem sešel a Projekt 100 se opět hlásí ke slovu, aby nám připomněl ty nejzásadnější filmy, které svým způsobem ovlivnily kinematografii.

Projekt 100, jakožto tradiční filmová přehlídka domácích i zahraničních snímků, který divákům za více jak dvacet let své existence nabídl 183 filmů, jmenovitě například klasiky typu Sedmi statečných, Amadea, Klubu rváčů, Tenkrát na Západě nebo Markéty Lazarové, se oproti dřívějším ročníkům lehce změnil. Konkrétně přichází s jinou dramaturgií. Namísto nahodilých snímků totiž přišel s tematickými filmy. První ročník této nové éry, jestliže se to dá takto pojmenovat, zahajuje s žánrem sci-fi.

Letošní ročník, který startuje 14. září, bude promítána pětice snímků, která napříč časem dokonale popisuje vývoj sci-fi během jednoho století. Tím prvním snímkem, který odstartoval tento žánr odstartoval už v roce 1902, tedy v době, kdy byla kinematografie teprve v plenkách, je Cesta na Měsíc od francouzského vizionáře Georgese Mélièse. Následuje další průkopník filmařiny. A jsme rádi, že pochází z našich končin. Samozřejmě se bavíme a Karlu Zemanovi, z jehož bohaté filmografie bude promítána Cesta do pravěku.

Svého zástupce mají samozřejmě i Spojené státy americké. Dodnes kultovní sci-fi podle knihy od Pierra Boullea, jež se dočkala řady pokračování, jednoho remaku od Tima Burtona, nebo prequelů. Ano, Planeta opic je rovněž na seznamu promítaných snímků. Do světa sci-fi promluvil i režisér Terry Gilliam ze slavné skupiny Monty Python, když v osmdesátých letech natočil dystopické dílo Brazil s Jonathanem Prycem (Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly, Zítřek nikdy neumírá) a Robertem de Nirem (Fotr je lotr, Taxikář, Zuřící býk). Pátý snímek, který bude uveden, zakončuje 20. století a velmi výrazně promluvil do žánru, ve kterém se příběh odehrával z velké části ve virtuální realitě. Epické dílo od sourozenců Wachovských, Matrix, patří nejen ke špičce sci-fi žánru, ale rovněž také k akčním klasikám.

Přehlídka je opět spojená s Asociací českých filmových klubů, tudíž budou snímky promítány v menších kinech po celé republice. Projekce budou doprovázeny workshopy i různými přednáškami a diskuzemi.