Nový Terminátor bude navazovat na Den zúčtování

Poslední dobou se čím dál častěji objevují novinky ohledem chystaného restartu Terminátora v podání dua v podobě producenta Jamese Camerona a režiséra Tima Millera. Jakkoli se zpočátku mohlo zdát, že půjde jen o jakýsi další polovičatý projekt s cílem výdělku na oblíbené tématice, s každou další zprávou se naopak vybarvuje, že tvůrci jdou fandům kultovního sci fi naopak hodně na ruku. Nyní bylo oznámeno něco, o čem se už nějakou dobu šuškalo…

Cameron měl naposledy sérii v rukou u druhého dílu, nazvaného Den zúčtování. Ten se zapsal do dějin filmografie jako jedno z vůbec nejlepších akčních sci fi vůbec, jakož i jedno z nejlepších pokračování. T2 je zkrátka dodneška učebnicovým příkladem toho, jak má vypadat akční blockbuster se vším všudy. Není proto divu, že se rozhodl při návratu ke svému filmovému dítku postupovat po svém. Nový Terminátor tak naváže přesně tam, kde vizionářský režisér, stojící krom této série za Titanicem, či Avatarem, skončil. Cameron s Millerem se rozhodli ignorovat všechno, co po druhém dílu následovalo. Tím pádem je veškerá zápletka, počínající Vzpourou strojů, a končící labutí písní v podobě Genisys, odsunuta na vedlejší kolej jako alternativní dějová linie.

Ačkoli jsem osobně fanoušek Terminátora, a i ty nejhorší filmy s touto tématikou jsem si užil, vzbuzuje ve mě toto rozhodnutí obrovské naděje. Vnímám jej jako krok velmi dobrým směrem. Objektivně totiž všechna pokračování a pokusy o obnovení této oblíbené „značky“ nestály za moc. Ignorováním všeho, co následovalo, si navíc mohou filmaři ponechat cela volné ruce pro budování příběhu, a ospravedlnit tak (mimo jiné) kupříkladu návrat Lindy Hamilton do role Sarah Connor. To je samozřejmě jen jeden pozitivní důsledek tohoto tvůrčího rozhodnutí.

Oba filmaři se dle vlastních slov rozhodli předstírat, že všechny sequely byly pouze špatným snem. Na projektu prý oba velmi úzce spolupracují. Ač tedy James Cameron kvůli Avatarovi nebude moci film režírovat, bude na svého kolegu velmi zblízka dohlížet. Vzájemná spolupráce prý zatím funguje dobře. Nezbývá tedy než tradičně doufat, že přinese fanouškům zasloužené ovoce v podobě pokračování, která kultovní klasice už neudělají ostudu. V pořadí již šestý, chronologicky však třetí Terminátor by měl dorazit do kin během roku 2019.