Trailer #1: S láskou Vincent (2017) – Vizuálně podmanivý portrét slavného malíře

Vincent van Gogh… I ten, kdo se nezajímá o umění, jistě zná alespoň jeden obraz tohoto holandského podivína, který svému poslání věnoval všechno. Život, zdraví, i důstojnost. Dnes však platí za jednoho z největších malířů, co kdy žili. A není divu. Z jeho děl doslova čiší gejzíry emocí stejně zběsilé, jako styl, jakým onen otrhaný horlivec nanášel barvy na plátno. Van Goghův život již brzy ožije i na plátnech kin v podobě, jaká si zaslouží veškerou pozornost.

Život tohoto malíře už byl ve filmu zpodobněn nespočetněkrát. V jeho roli se prostřídala pěkná řádka herců. Nejslavnější ale bezesporu zůstává slavná adaptace stejnojmenného románu spisovatele Irvinga Stonea Žízeň po životě, kde tehdy umělci vdechl život bravurní Kirk Douglas. Nicméně S láskou Vincent mezi všemi předchozími jmenovanými i nejmenovanými filmy a dokumenty velmi citelně vyniká. Celý počin totiž kompletně tvoří animace. Založená na ruční malbě. Na snímku se podílelo celkem sto umělců, kteří dle pořízených záznamů živých herců vytvářeli obrazy ve van Goghově nezaměnitelném stylu. Pro účely filmu tak vzniklo více než 65 000 snímků na víc než tisíci plátnech (více o počinu se můžete dočíst zde). Nedávno byla vypuštěna do světa první oficiální upoutávka, kterou přinášíme níže…

Výsledek je úchvatně vypadající počin, jenž bude nejen bezesporu uměleckým dílem každým coulem, ale i nádhernou poctou (už jen proto, že van Gogh dokázal nejlépe vidět okolní svět skrze svá díla) géniovi, kterého svět docenil až po jeho smrti. Ve filmu neuvidíme pouze slavné malířské výjevy z Vincentova uměleckého života, nýbrž i to, co bylo v pozadí jeho tvorby a získáme tak ucelený pohled na to, proč si následně psychicky nemocný muž sáhl na život. Děj bude přímo vycházet ze zachované dopisové korespondence Vincenta s jeho bratrem Theem, jenž byl umělci největším podporovatelem a mecenášem.

Pro tyto dvě pomyslné linie tak filmaři zvolili hned dva styly kresby. První je laděný do umělcova typického hutnými barvami hrajícího postimpresionismu. Druhý je pak mnohem střízlivější, černobílý, který bude zjevně zachycovat dramatičtější části umělcova života. S láskou Vincent má už nyní jedno významné prvenství; jedná se o vůbec první kompletně ručně malovaný celovečerní film. Produkci tohoto projektu měla na starosti oceňovaná studia Breakthru Films a Trademark Films. Celkem dva roky zabraly práce na dokončení filmu, čemuž předcházely dlouhé přípravy. Režie a scénáře se zhostili Dorota Kobiela a Hugh Welchman. V hlavních rolích se zde představí Saoirse Ronan, Aidan Turner, Helen McCrory, Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Chris O’Dowd, Jerome Flynn, John Sessions, Shaun Newnham, Richard Banks a další.

S láskou Vincent má momentálně stanovenou premiéru na 12. října tohoto roku.