Co jste (možná) nevěděli o trilogii Terminátor

Začátkem září (předpremiéry probíhají 29. 8.) bude do kin uvedena kultovní filmová pecka Terminátor 2: Den zúčtování. Snímek bude promítán ve vybraných kinech ve 3D. A jelikož díky tomu dostáváme možnost připomenout si legendární biják (který patří mezi nejlepší akční sci-fi filmy, co kdy byly natočeny), není od věci si připomenout i pár zajímavostí o oblíbené trilogii s ikonickým Arnoldem Schwarzeneggerem v roli zabijáckého robota z budoucnosti…

Nápad vzešlý z noční můry

James Cameron, platící v současné době za jednoho z největších filmových vizionářů a tvůrců, se před natočením prvního Terminátora živil jako řidič kamiónu. Jeho vůbec prvním celovečerním filmem byl naprostý brak, točený hlavně v Itálii; Piraňa 2: Létající zabijáci, který sám Cameron do své tvorby nepočítá. Nepohodl se totiž s producentem a výsledný sestřih je něčím, co by režisér sám nikdy na světlo světa nevypustil. V Evropě k němu přišla i prvotní idea, z níž vzešel Terminátor. Šlo o vizi kovové kostry, nořící se z plamenů (sen se tvůrci údajně zdál po vyhazovu od výše zmíněného filmu, když zrovna ležel na hotelu nemocný v horečkách). Tento výjev jsme ostatně mohli vidět i ve filmech. A všichni koneckonců dobře víme, jaký že to skelet se nakonec ve výsledné sérii skrývá pod vrstvou lidské tkáně…

Obsazení 

Stačilo málo, a všechno bylo úplně jinak. Sám Arnie se původně připravoval na roli Kylea Reese (kterého nakonec ztvárnil Michael Biehn), zatímco Terminátora měl zvěčnit afroamerický herec O. J. Simpson. Ten se ale nakonec natáčení nezúčastnil, producentům totiž do role bezemočního zabijáka příliš nezapadal. Což je z dnešního pohledu celkem ironické vzhledem k tomu, že si Simpson momentálně odpykává ve vězení trest za vraždu. Nicméně robot T-800 nebyl jedinou rolí, okolo které se točila různá jména. Kupříkladu pro již zmiňovaného cestovatele v čase Kyla Reese byl zvažován Bruce Willis, či dokonce známý zpěvák Sting.

Žaloba

Scénárista a spisovatel známého seriálu Krajní meze (starších dílů), Harlan Ellison se s Jamesem Cameronem soudil kvůli údajně vykradené zápletce okolo cestování v čase a dalších konceptů, použitých v Terminátorovi. Ty Ellison měl použít už dlouho předtím ve dvou částech zmíněného televizního seriálu s názvy Demon With a Glass Hand a Soldier. Koncept Skynetu byl prý zase vykraden z Elissonovy povídky I have no mouth and I must scream. Spor mezi oběma tvůrci byl nakonec urovnán mimosoudně.

„Já se vrátím.“

Arnie patří k největším filmovým hláškařům. Některé jeho repliky jsou s oblibou citovány ať už více, či méně ironicky. A právě už v prvním Terminátoru je jednou z jeho nejslavnějších filmových hlášek věta: „I’ll be back.“ Ta ovšem vůbec nemusela vzniknout. Arniemu, rodilému Rakušanovi, se totiž věta špatně vyslovovala a navíc mu nepřipadalo, že by ji stroj takto řekl. Navrhl tedy Cameronovi, že repliku pozmění a chtěl říkat: „I will be back.“ Režisér ale neústupně trval na svém. Díky tomu se tak tolik známá věta zachovala. O její popularitě svědčí mimo jiné to, že se kupříkladu v Časopise Premiere roku 2007 stala 95. ze sta největších filmových hlášek. A dále se hlasováním Amerického filmového institutu umístila na 37. místě žebříčku pro sto filmových citací.

Vystřižená scéna z trojky

A na závěr tu máme perlu, kterou jsme si už v dřívějším článku zmínili, ačkoli rozhodně neuškodí si ji opětovně připomenout… Už ve třetím díle, nazvaném Vzpoura strojů, existovala vystřižená scéna, v níž je nám představen charakter se směšným (údajně texaským) akcentem: seržant jménem William Candy, sloužící jako předloha pro roboty. Na(ne)štěstí se na ni tak nějak pozapomnělo a ve vší své bizarnosti je většinou fanoušků a tvůrců ignorována.