Víkendové tržby: Spider-Man vstoupil do kin ve velkém stylu

Zbrusu nový pavoučí muž ze sdílené komiksové stáje filmových studií Marvel a Sony naplnil očekávání a slaví třetí nejlepší otvírák letošního roku.

  1. místo – Spider-Man: Homecoming: 117 milionů, novinka
  2. místo – Já, padouch 3: 34 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Baby Driver: 12,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Wonder Woman: 10,1 milionů, 6. týden v žebříčku
  5. místo – Transformers: Poslední rytíř: 6,3 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Auta 3: 5,6 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Hráčské doupě: 4,8 milionů, 2. týden v žebříčku
  8. místo – Pěkně blbě: 3,6 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – 47 Meters Down: 2,8 milionů, 4. týden v žebříčku
  10. místo – Oklamaný: 2,1 milionů, 3. týden v žebříčku

Povedený nástup v rámci všeobecného očekávání. I tak by se dal shrnout první víkend „zrestartovaného“ Spider-Mana v amerických i světových kinech. Snímek s podtitulem Homecoming vznikl po vzájemné domluvě studií Sony a Marvel a už od prvních trailerů bylo zřejmé, že žádný kasovní neúspěch nehrozí. Lidský pavouk se náramně předvedl už v trojce Kapitána Ameriky a jeho vlastní celovečerní dobrodružství, ve kterém dorazil v roli mentora i takový Iron Man, se nese v podobně sympatickém duchu.

Abychom uvedli čísla na pravou míru, tak si Peter Parker přišel při svém debutovém víkendu na krásných 117 milionů dolarů z USA, které doplňuje dalších 140 mega ze zbytku světa. Z předchozích Spider-Manů (těch od Sama Raimiho a Marca Webba) se lépe dařilo jen trojce z první trilogie a v rámci aktuálního MCU je Homecoming lehce nadprůměrný (sedmé místo z šestnácti). Zároveň se bavíme o pátém nejlepším červencovém otvíráku historie a letos jen dva filmy odstartovaly lépe – megahit Kráska a zvíře (174 milionů) a budoucí Spideyho parťáci Strážci Galaxie (146 milionů).

O povedeném Spider-Manovi, který si drží nadstandardní hodnocení (93 % na Rottenech), by se dalo napsat několik dalších odstavců, ale musíme se věnovat i méně úspěšným filmům v žebříčku. Na druhý flek očekávaně klesla trojka animáku Já, padouch. 53% propad tržeb oproti debutovému víkendu je nejrazantnější skok v rámci série, i tak si ale Gru a spol. přišli na solidní balík. Celosvětově už je padouch téměř na 450 milionech, což je při osmdesátimilionovém rozpočtu fantastický výsledek.

Osobně mě velmi těší i výsledky svěží lupičské žánrovky Baby Driver režiséra Edgara Wrighta. V podstatě pořád ještě nízkorozpočtová (34 milionů) chuťovka s obsazením typu Kevin Spacey, Jon Bernthal nebo Jamie Foxx, boduje na třetím místě žebříčku a nabízí příjemnou alternativu pro ty, které už neberou superhrdinové, mlátící se roboti z vesmíru či přitroublé animáky. Baby si vyjezdil solidních 12,7 mega a už aby dorazil i do českých kin. Na přelomu července a srpna se dočkáme.

Slušně se daří i takové Wonder Woman, od které se přece jenom asi nečekalo, že se z ní stane nejvýdělečnější snímek rozšířeného DC universa. V rámci amerických tržeb se to sexy Amazonce povedlo a ve světě dokonce přeskočila i kámoše ze Sebevražedného oddílu. Výdělky Batman v Superman jsou pořád ještě mimo dosah, ale i tak je z Gal Gadot naprosto výjimečný hit. Gratulujeme, jen tak dál!

Slabou výkonností se prezentuje poslední díl série Transformers s podtitulem Poslední rytíř. Kdysi extrémně úspěšná filmová značka paběrkuje ve stínu svých předchůdců a bude ráda, pokud vůbec dostane další epizodu. Pátý flek po třech týdnech v kinech je i v tak nadupané konkurenci zklamáním. Celosvětové tržby budou přinejlepším o třetinu nižší, než jakých v minulých letech dosáhla trojka nebo čtyřka. Na šestce zaparkovala Auta 3 s pěti a půl miliony.

Zbytek žebříčku obsadily spíš menší a nezávislé filmy. Na sedmé místo spadla novinka minulého týdne a to Hráčské doupě s Willem Ferrellem a Amy Poehler. Osmičku bere skromná komedie studia Amazon Pěkně blbě, která se za několik dní bude promítat i v tuzemských kinech. Devítka patří žralokům ze 47 Meters Down a top 10 uzavírá historické drama Oklamaný. Tento víkend si žádná další novinka netroufla čelit Spider-Manovi, ale první velký test divácké přízně zažije už v nejbližších dnech, kdy vstoupí do kin očekávané vyvrcholení trilogie nové Planety opic.