Víkendové tržby: Já, padouch 3 slaví první místo

Pokračování populárního animáku vyřadilo ze hry Transformers. Své diváky si našla i chválená žánrovka Baby Driver.

  1. místo – Já, padouch 3: 75,4 milionů, novinka
  2. místo – Baby Driver: 21 milionů, novinka
  3. místo – Transformers: Poslední rytíř: 17 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Wonder Woman: 16 milionů, 5. týden v žebříčku
  5. místo – Auta 3: 9,5 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Hráčské doupě: 9 milionů, novinka
  7. místo – 47 Meters Down: 4,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Oklamaný: 3,3 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – Mumie: 2,8 milionů, 4. týden v žebříčku
  10. místo – Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta: 2,4 milionů, 6. týden v žebříčku

Mimoni jsou silná filmová značka, která je pro studio Universal zlatým prasátkem. Tentokrát se už potřetí přifařili k padouchovi Gruovi v rámci animované série Já, padouch a bylo z toho celkem očekávaně první místo v žebříčku tržeb. Více než 75 milionů dolarů za otevírací víkend sice není ani zdaleka nejlepším výsledkem v rámci tohoto filmového vesmíru (předešlá dvojka startovala o deset mega lépe, samotní Mimoni pak dokonce s částkou kolem 115 milionů), ale i tak se bavíme o solidním úspěchu, který ještě umocňují čísla ze zbytku světa.

Tam se otravným žlutým potvůrkám již tradičně daří a aktuální ztřeštěné dobrodružství určitě nebude trhat partu. Za necelé čtyři dny ve světových kinech si Gru a spol. vydělali téměř 200 milionů, což je při pořizovací ceně 80 milionů parádní číslo. Já, padouch 3 si dokonce připsal i jeden historický rekord jakožto snímek, který byl v Americe nasazen do nejvíce kin vůbec – diváci na ně mohli narazit celkem v 4 529 sálech. O to výraznější úspěch je pak výkon druhého nováčka, který se tento víkend odbyl svoji premiéru.

Tím je chválená lupičská komedie Baby Driver kultovního tvůrce Edgara Wrighta. Ten dal dohromady luxusní hereckou sestavu (Jon Bernthal, Jon Hamm, Jamie Foxx, Kevin Spacey a mladíček Ansel Elgort), která přilákala do amerických kin tolik diváků, aby to stačilo na 21 milionů vydělaných dolarů. To je zdaleka nejlepší otevírací výkon režiséra Scotta Pilgrima nebo Jednotky příliš rychlého nasazení a možná za to může i fakt, že jeho aktuální pecka je snad všude vynášena do nebes – 97 % na Rottenech, 8.5 bodů na IMDb a 86 % na Metacritic. To jsou úžasná čísla a nám nezbývá než čekat do konce srpna, kdy si Baby odbude oficiální českou premiéru. Nebo vyrazte do Varů na filmový festival, tam se prý také promítá.

Zbytek žebříčku nepřinesl nic moc zajímavého. Snad jen premiéra podprůměrné komedie s nadstandardním obsazením Hráčské doupě zklamalo na všech frontách. Will Ferrell a Amy Poehler hrají obyčejný americký pár, který se rozhodne vyřešit finanční trable zřízením nelegálního soukromého kasina ve vlastním domě. Diváky tato zápletka do kin vůbec nenalákala, což vyústilo v chabý devítimilionový otvírák a šesté místo v žebříčku. Jasný adept na smolaře letní sezóny.

Trháky minulých dnů a týdnů se za sebou seřadily od třetího do pátého místa následovně – bronzoví Transformers pokračují v hrozivém pádu na hubu jak v USA, tak i ve zbytku světa, kde se Poslednímu rytíři nedaří ani z poloviny tak, jak by si asi přál. Těch 17 milionů za druhý víkend je nezpochybnitelná špatenka. Wonder Woman na čtvrtém místě je už domácím nejvýdělečnějším filmem rozšířeného DC universa a hlasitě si říká o výraznější úlohu v rámci budování této filmové komiksové stáje. Trojka Aut padá o něco rychleji, než se asi očekávalo, ale i tak se úspěšně drží v první polovině žebříčku.

Za již zmíněným Hráčským doupětem se usadilo drama 47 Meters Down, ve kterém se Mandy Mooreové a Claire Holtové vymstí podmořské sledování žraloků. Osmá příčka patří atmosférické retro Oklamaný režisérky Sofie Coppoly. I tento snímek je možné zhlédnout na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Mumie na devátém místě už moc lidí nevzrušuje, stejně tak jako Piráti z Karibiku se svojí Salazarovo pomstou, kteří okupují poslední flek top desítky.