TOP 7: Nejlepší filmy s teroristy

Tento týden vstupuje do kin akční thriller Michaela Apteda (Jeden svět nestačí, Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka) V utajení. Herecky nabitý snímek natočený podle scénáře, jenž byl v roce 2008 na seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů, je o připravovaném teroristickém útoku na Londýn. Proto jsme se rozhodli sestavit žebříček sedmi filmů s teroristy, které patří vůbec k těm nejlepším.

Smrtonosná past

Nesmrtelná klasika, která Bruce Willise katapultovala do hollywoodského nebe. John McClane si vysloužil hned další čtyři filmy a spekuluje se buďto o regulérní šestce nebo o restartu série. Co víc psát, že?

Přepadení v Pacifiku

Ne všechny filmy se Stevenem Seagalem se dají označit za klasiky. Leckdo může zmínit třeba Aljašku v plamenech nebo Těžko ho zabít. Za pozornost však stojí i variace na Smrtonosnou past, Přepadení v Pacifiku. Seagal jako Casey Rybak je kuchařem na americké námořnické lodi. Když v jeden večer loď obsadí teroristé v čele s Tommym Lee Jonesem. A tak Casey vezme do ruky sekáček na maso a pustí se do práce. Vyjde totiž najevo, že Casey není obyčejný kuchtík, nýbrž bývalý voják.

Let číslo 93

Výborné drama odehrávající se na palubě letadla United Airlines, který cestoval z New Jersey do San Franciska. Trasu letu však změnili teroristé. Po útoku na World Trade Center chtěli zničit také Pentagon. Pasažéři se však vzbouřili a s útočníky začali na palubě bojovat. Díky jejich hrdinskému činu letadlo svůj cíl nezasáhlo, ale spadlo na zem poblíž Pittsburghu. Styl akčního hraného dokumentu filmu dokonale sedí a režisér Paul Greengrass válí na všech frontách. Úžasný filmový zážitek.

Kapitán Phillips

A znovu Paul Greengrass. Tentokrát spojil síly s hereckou hvězdou Tomem Hanksem a zrekonstruovali přepadení nákladní lodi somálskými piráty. Greengrassům um a přístup k látce zajistil filmu osm nominací na Oscara. Na překonání kvalit Letu číslo 93 něco málo chybí, přesto patří tento film v rámci žánru ke špičce.

Nebezpečná rychlost

Ještě než se stal Keanu Reeves slavný díky trilogii Matrix, tak si se Sandrou Bullock zahrál ve vynikajícím akčním fláku od kameramana/režiséra Jana de Bonta. Nebezpečná rychlost má spád, sympatické postavy a šíleného Denise Hoppera, který je schopen kdykoliv odpálit autobus, pokud nedostane své peníze. Zběsilá jízda s kultovní scénou s létajícím autobusem patří ke klasikám žánru.

Skála

Michael Bay je zvláštní tvůrce. Jeho filmy nejsou bůhví jak chytré, ale nikdo mu nemůže upřít schopnost prodat divákům nádherné záběry nebo parádní výbuchy. Už nějakým rokem své schopnosti pohřbívá u nudných Transformerů, tak se můžeme rozpomenout na jeho starší kousek, který možná neslavil takový úspěch u kritiků, nicméně diváky si našel snad i u lidí, kteří Bayovu tvorbu nemají rádi. Skála je díky skvělému obsazení přesně tím filmem, u kterého nemusíte vůbec myslet, ale i tak se budete náramně bavit.

Mission: Impossible – Národ grázlů

Možná si říkáte, že tady je to úlet. Nesouhlasím. Nejen, že se jedná o nejlepší díl ze série, ale jde také o výborný špionážní film, ve které musí agenti IMF zneškodnit teroristickou organizaci Syndikát. Scénárista a režisér Christopher McQuarrie vsadil na oldschoolový styl a práci s postavami. Syndikát vykreslil jako možnost nového začátku a není divu, že s organizací spolupracovali i některé vlády. Ano, je to jiný pohled na terorismus, ale výborný zážitek.