Report #1: Letní filmová škola – Start filmové jízdy s Wellhello

Přelom července a srpna mají všichni filmoví fandové tučně zakroužkovaný v kalendáři, jelikož se v té době každoročně koná jeden z největších tuzemských festivalů – LFŠ. A stejně tomu je i letos.

První den byl věnovaný pomalejšímu, ale o to intenzivnějšímu startu. Letošní kinematografický maraton započala maďarská komedie Na první pohled. Snímek využívající hity kapely Wellhello sleduje osudy mladých lidí pod třicet let, kteří prožívají různé milostné peripetie. Šest krátkých příběhů ukazuje nejrůznější podoby a konce lásky, z nichž jsou některé šťastné a jiné nikoliv. Dočkat se můžeme sympatického obsazení a vcelku povedených vtípků, které jsou v ojedinělých případech střídány i hlubšími a šokujícími momenty. Festival tak byl nastartovaný příjemnou jednohubkou.

První maratonový den byl zakončený hororovou sci-fi nesoucí název Horizont událostí. Snímek pod taktovkou režiséra především akčních snímků Paula W. S. Andersona sází především na populární „lekačky“ a tajemnost. Nečekejte klenot svého žánru. Speciální efekty by v dnešní době technických vymožeností neobstály, hudba rovněž nepřináší melodie, které by vám utkvěly v hlavě. K tomu přidejte místy až příliš silné zvukové efekty a máte zaděláno na propadák. Ovšem pokud k filmu přistoupíte jako k čistě popcornové zábavě za účelem pobavit se, budete spokojení. Stupidní dialogy (nejmenovaná věta pronášená postavou Sama Neilla zazní ve filmu s tak vysokou frekvencí, že by byla skvělým podnětem na panákovací hru) a děj prošpikovaný jedním klišé za druhým vytvořily společně s časem projekce (ta začala v půl dvanácté večer) ideální formu zábavy na páteční noc. Horizont událostí zkrátka musíte brát se značným nadhledem a pak se budete dobře bavit.

A tohle bylo z prvního dnu vše. Zítra bude sbírka zhlédnutých filmů o něco větší.