Co jste nevěděli o historickém dramatu Oklamaný

Do kin ve čtvrtek vstoupí snímek Oklamaný z období americké války o nezávislost. Dívčí internát je nečekaně „obohacen“ o trochu testosteronu, ale přítomnost muže obrátí rutinní život obyvatelek vily zcela naruby. Přinášíme vám několik zajímavostí týkajících se filmu, které snad zkrátí čekání na blížící se premiéru.

Oscarová režie

Snímek Oklamaný vznikl pod taktovkou Sofii Coppoly, která prorazila ve světě romantickou komedií Ztraceno v překladu. Ta v roce 2014 získala Oscara, tři Zlaté Glóby a ceny BAFTA. Coppola nezřídka k filmům píše i scénáře, jinak tomu nebylo ani u tohoto filmu.

Vznik podle knižní předlohy

Scénář vznikl jako adaptace stejnojmenného díla Thomase Cullinana, stejně jako film Oklamaný z roku 1971 s Clintem Eastwoodem. Zmíněný počin Dona Siegela byl pro Coppolu inspirací, ačkoliv ji při tvorbě stejným dílem ovlivnil i film Roba Reinera s názvem Misery nechce zemřít, který se také zabývá příběhem muže, jenž se stal vězněm své zachránkyně.

Hvězdné herecké obsazení

Coppola pro Oklamaného opět zvolila mezi své hrdinky Kirsten Dunst, se kterou už několikrát spolupracovala v minulosti, např. na snímku Smrt panen nebo Marie Antoinetta. Ani Elle Fanning není v jejím obsazení nováčkem, ale oscarová herečka Nicole Kidman září po boku Colina Farrella pod režisérčinou taktovkou poprvé. Kromě nich se mohou diváci těšit na vycházející mladičké hvězdy jako je Oona Laurence či Angourie Rice.

Autenticita

Oklamaný se snaží přiblížit dobové atmosféře, co jen to jde. Proto se produkce při tvorbě filmu snažila v naprosté většině případů využívat denní světlo a vykreslovat atmosféru ve snímku barvami. Zpočátku, když je voják John McBurney objeven jednou z internátních dívek, dominují ve snímku světlé pastelové barvy, které se proměňují vzhledem k intenzivní transformaci vztahů a situace v zařízení slečny Marthy.

Pečlivá příprava

Hlavní mužské role se ujal Colin Farrell, který podle jeho slov po spolupráci s režisérkou a scénáristkou Sofií Coppolou dlouho toužil. Aby ve svém hereckém výkonu dovedl zachytit dobové společenské rozdíly mezi jeho vojenským důstojníkem a ženami z internátu, na žádost Coppoly se setkával s lektorem etikety a společenského chování. Dámské herecké osazenstvo pak prošlo hodinami psaní a mluvnických cvičení, na nichž se učily autentické dobové přízvuky z oblastí, odkud pocházely jejich hrdinky. Teen herečky si dokonce psaly jménem svých postav deník a studovaly, čím se mohly izolované dívky za války o nezávislost zabývat.