TOP 7: Nejlepší filmy Sylvestera Stallona

Pro některé jen horda svalů, pro jiné charismatický sex symbol, pro další celoživotní vzor. Patří mezi tři herce historie, kteří byli na Oscara nominováni jak za herecký výkon, tak za scénář. Sylvester Stallone oslavil před pár dny své jednasedmdesátiny, ovšem do filmovou historii mění už desítky let. Jaké byly nejlepší z jeho filmů?

Rocky

Stallonův nejznámější film se zapsal do srdcí celé mužské fanouškovské generace a zároveň odstartoval jeho hvězdnou kariéru. Rockymu, boxerskému outsiderovi, který věří, který bojuje a který to nevzdává, ztvárnil nejen hlavní roli, ale psal i scénář. Od prvního dílu z roku 1976 vyšlo dalších více či méně úspěšných pět pokračování, samostatný film Rocky Balboa a postava proplula až do filmu Creed z roku 2015, kde fungoval Rocky jako trenér syna svého protivníka.

Rambo

Rambo se stal druhou Stallonovou životní sérií, sám Sylvester však označil Ramba za svou nejproblematičtější roli. Příběh s nábojem poněkud temnějším, než má Rocky, nás provádí životem Johna Ramba, válečného veterána, kterému válka koluje v krvi i poté, co se vrátí z Vietnamu zpět do Ameriky. Hloubka prvního dílu, který byl fenomenální, v dalších trochu kolísá, ovšem nasazení a vášeň, s jakou Stallone Ramba hraje, se nedá přehlédnout. Na rok 2019 je naplánován pátý díl Nová krev.

Cobra

Zástupce akčňáku z doby, kdy byl Stallone na vrcholu svého sex appealu a točil jeden film za druhým. Pilotní brýle, krátké rukávy, rozježený sestřih, opálení a řetízek se staly jeho nezaměnitelnými symboly. Přestože detektivek, jako je Cobra, vzniklo pak ještě obrovské množství a pravděpodobně vám v paměti do konce života neutkví, představují spolehlivou záruku kvalitní podívané na večer, navíc obvykle kromě Stallonova vypracovaného těla nabídnou i nějakou tu krásnou dámu.

Tango a Cash

Nejen vážnými filmy živ byl Stallone, akční komedie s Kurtem Russellem je toho důkaz. Stallonova obliba dělat si sám ze sebe legraci a s nadhledem házet jednu narážku na své předchozí filmy za druhou, z něj spolu v kombinaci s charakterem nezlomitelného policisty udělala skvělého komediálního hrdinu.

Demolition Man

Futuristických filmů nemá na kontě Stallone moc, ovšem když už nějaký má, bývá to zážitek. Demolition Man přinesl nový pohled na akční sci-fi a dal Stallonemu, jako v každém filmu v pozdějším věku, prostor pro komiku a ironický humor. Doplněn o prkenou Sandru Bullock a záporáka v podání Wesley Snipese, rozehrál Stallone v Demolition Manovi skvělou oddechovou podívanou určenou všem, kteří hledají nenáročný nadčasový film.

Expendables

Série, kterou si Stallone na stará kolena opravdu užívá, kombinuje velkolepé výbuchy s filozofickými dialogy, parodii na akčňáky i chvíle, kdy se bere až moc vážně. Každý film je narvaný k prasknutí legendami thrillerů a Stallone si tak plní sny a zve do pokračování herce, se kterými ještě neměl možnost se potkat. Sám si píše scénáře, sám si hraje hlavní roli. I když už je on, stejně jako spousta jeho kolegů, v důchodovém věku, nezapomíná co pár let zásobovat nadšence našlapanou podívanou plnou zasvěceného humoru.

Plán útěku

Film z roku 2013 se setkal s velmi dobrým hodnocením a navíc spojil dva fenomenální herce. Setkali se nám tak v ději Rambo s Terminátorem. Oba tak ukázali, že kromě srandiček v Expendables dokáží zahrát i komplikovanější roli bez ohledu na to, že by měli spíše vozit kočárky s vnoučaty.