Oblíbený herec Harrison Ford nedávno oslavil polokulaté narozeniny. U příležitosti jeho pětasedmdesátin jsme si připravili výběr zajímavých až ikonických postav, které za svou kariéru přivedl k životu a filmů, kde se objevil.

Rozhovor (1974)

Ještě jako mladíček s kariérou relativně v počátcích byl Ford obsazen do tohoto počinu Francise Forda Coppoly. Coppola v tomto svém záhadném dramatu zkoumá morální hodnoty soukromí. V hlavní roli se představí Gene Hackman jako Harry Caul, expert na bezpečnost a dohled. Jeho každodenní práce, odposlech, se změní v noční můru, ve které Harry stále slyší něco, co jej ruší v nahrávání mladého páru v parku…

Apokalypsa (1979)

Další snímek ve výběru, další režírovaný F.F. Coppolou. Ale tím asi podobnosti končí. Coppola se tentokrát posunul do prostředí války ve Vietnamu. Mistrovské dílo vzniklo na motivy povídky Josepha Conrada „Srdce temnoty“. Vypráví příběh kapitána Willarda, který dostal důležitý úkol. Musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze, který dezertoval.

Blade Runner (1982)

Sci-fi klasika režírovaná Ridley Scottem, která se brzy dočká pokračování. Film byl natočemnpodle inteligentního a provokativního scénář, volně vycházejícího z knihy Philipa K. Dicka „Sní androidi o elektrických ovcích?“. Líčí vizi budoucnosti, kdy dosáhla společnost Tyrell ve výzkumu robotů fáze Nexus. Její výrobky byly téměř identické s lidmi, nelišily se ani inteligencí. Tito replikanti nacházeli různá využití, jenže jednoho dne se vzbouřili. Pod trestem smrti jim tak byl odepřen vstup na Zemi, což mají hlídat právě speciální jednotky Blade Runner.

Svědek (1985)

Role, za kterou Ford získal svou, zatím, jedinou oscarovou nominaci a jednu z nominací na Zlatý glóbus. Jediným svědkem spáchané vraždy je malý chlapec. A Harrison Ford jako tvrdý polda musí v tomto kriminálním dramatu bránit jeho život  uprostřed naprosto cizího světa náboženské sekty amenitů.

Pobřeží moskytů (1986)

Harrison Ford v roli svérázného otce a vynálezce, který nenávidí civilizaci, protože ta je podle něj zárodkem a kolébkou veškerého úpadku a zániku. Přál by si odjet do džungle a žít čistě podle zákonů přírody. Po večírku s námezdními dělníky odkudsi ze Střední Ameriky se Allie rozhodne, že odjede na Pobřeží moskytů v Hondurasu. Tamní džungle je totiž jedním z mála míst, kterých se ještě civilizace nedotkla. Podaří se mu přesvědčit i rodinu a všichni se vydávají na cestu…. Role znamenala pro Forda druhou nominaci na Zlatý glóbus.

Uprchlík (1993)

Další nominaci na Zlatý glóbus si Ford vysloužil za roli v tomto akčním thrilleru. Začíná jako spokojený a úspěšný chirurg s vysokými příjmy, luxusním vozem a pohodlnou vilou. Mezi přáteli je oblíben, mezi kolegy uznáván. To vše se rychle změnilo. Doktor Richard Kimble po návratu z nemocnice nalézá svou milovanou krásnou manželku s roztříštěnou hlavou v tratolišti krve. Vzápětí se brutální útočník vrhne i na něj. Po krátkém zápase útočník prchá a otřesený Kimble se vydá vylíčit svou pravdu na policii. Tam se ale vše obrátí vůči němu a on se rázem stává podezřelým…

Sabrina (1995)

Teď trošku z jiného soudku. Film Sabrina režírovaný Sydney Pollackem je řazen do žánru romantických komedií. Harrison Ford byl za svou roli Linuse oceněn nominací na Zlatý glóbus. Sabrina, dcera chudého šoféra se vyžívá v pozorování honosných večírků a při tom si sní o luxusním domu a služebnictvu. S tímto snem v hlavě se vydává do Paříže…

42 (2013)

Harrison Ford bojuje jako Branch Rickey, majitel brooklynského baseballového týmu Dodgers, proti rasové politice ligy. Podepíše smlouvu s Jackie Robinsonem a oba se tak stávají trnem v oku publika, tisku a dokonce i ostatních hráčů. Robinson je vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Ani jeden se však nehodlá podvolit…

Indiana Jones saga

Kdo by neznal věhlasného archeologa dobrodruha Indiana Indyho Jonese. Žádná výzva pro něj není moc velká, záhada nevyřešitelná, zkrátka a dobře nic není nemožné. Oblíbený hrdina se příští rok má vydat na své ji páté dobrodružství.

Star Wars saga

A long time ago in a galaxy far, far away… Co začalo v roce 1977 jako nejspíš jen jeden film a kdo ví jak úspěšný se letos v prosinci dočká dalšího pokračování. Z prvního dílu Epizoda IV – Nová naděje se stal celosvětový popkulturní fenomén, který odstartoval ságu, jež diváky láká i nyní, po desítkách let.