KVIFF 2017: Výsledky – Po patnácti letech české vítězství

V rámci slavnostního ceremoniálu u příležitosti ukončení letošního ročníku KVIFF byly, jako již tradičně, vyhlašovány výsledky soutěžních kategorií. Letos poprvé po patnácti letech uspěl v hlavní soutěži český počin. 

Sobotní večer se nesl ve znamení vyhlašování výsledků soutěží KVIFF. Odborná porota vybírala to nejlepší v těchto kategorií – hlavní soutěž celovečerních filmů, soutěž Na východ od Západu a soutěž celovečerních dokumentů. Dále také v průběhu celého festivalu mohou diváci prostřednictvím hlasování bezprostředně po zhlédnutí daného snímku (‚oznámkování‘) rozhodnout o Divácké ceně deníku Právo.

V hlavní soutěži zabodovalo české meditativní drama o otcovství Křižáček, režie Václav Kadrnka. „Mám obrovskou radost, ta látka si v sobě od začátku nesla nejistotu, byla to dlouhá cesta. Jsem rád, že náš film vytváří emoce,“ uvedl dojatý filmař. Poprvé po patnácti letech tak hlavní soutěž KVIFF vyhrál domácí zástupce.

Zvláštní cenu poroty si odneslo jugoslávské drama Chlapi nepláčou bosenského režiséra Alena Drljeviće. Cenu za režii si odnesl slovenský tvůrce Peter Bebjak za snímek Čára. Za ženský herecký výkon v hlavní roli byly společně oceněny Jowita Budnik a Eliane Umuhire za drama vzpomínající na rwandskou genocidu Ptáci zpívají v Kigali. Nejlepší mužský herecký výkon podal dle poroty ruský herec Alexandr Jacenko jako lékař ve snímku Arytmie. Dále byla porotou udělena dvě zvláštní ocenění – za nejlepší debut pro americkou romanci Drobné si nechte a za nejlepší začínající herečku pro Rumunku Voicu Oltean z filmu Breaking News.

Soutěž Na východ od Západu vyhrála road movie Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku od ruského režiséra Alexandra Hanta. „Děláte hustý festival. To je úlet,“ poděkoval za ni režisér v češtině. Zvláštní cenu poroty získal film Dede v režii Mariam Khatchvani.

Nejlepším celovečerním dokumentem byl vyhlášen španělský film Spousta dětí, opice a zámek. Zvláštní cena dokumentární poroty byla udělena filmu Lekce francouzské konverzace rakouského režiséra Bernharda Braunsteina.

Diváky nejvíce zaujal film, který do Varů přijel osobně představit protagonista Jeremy Renner, Wind River, ten tak vyhrál Diváckou cenu deníku Právo. Představitel hlavní postavy Jeremy Renner také v rámci ceremoniálu převzal z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu. „Snad ta cena neznamená, že už jsem starý?“ zeptal se herec nominovaný dvakrát na Oscara. „Je to krásná pocta, děkuji Mr. Babuškovi, díky němuž ten festival žije, i všem ze štábu,“ dodala hvězda. Cenu prezidenta KVIFF obdržel i český režisér Václav Vorlíček. Ten během proslovu zavzpomínal na první karlovarské uvedení své komedie Dívka na koštěti.