KVIFF 2017: Den šestý – Punková Nicole Kidman, Baby Driver a další

Šestý festivalový den se zde v Karlových Varech nesl v rámci dobrého počasí a více i méně dobrých filmů. Co bylo na programu?

Jak balit holky na mejdanech (How to Talk to Girls at Parties)

Sedmdesátá léta v Anglii, punk! Jeho vyznavač Enn by si stejně jako jeho dva přátelé, se kterými tráví čas, rádi našli přítelkyně. Vypadá to, že by i mohli mít šanci, když se najednou octnou na jakési podivné party. Enn zde potká éterickou Zen, se kterou si hned padnou do oka. Když se začnou blíže poznávat, dostává se Ennovi spousty indicií, že Zen možná nemá stejnou domovskou planetu…

Verdikt: Hlavně nenechte frázi ‚intergalaktická fúze romantické komedie a muzikálu‘, která se ve spojení s tímto snímkem objevuje, aby vás odradila, jakkoli podivně může znít. Film je přesně a akorát tak divný, aby to fungovalo – a to víc, než dobře. Herecké obsazení velice potěší a padne. Musím přiznat, že i přes to, že Elle Fanning úplně nevyhledávám, tady podávala výborný výkon, byla přirozená a role ji sedla, sama jsem si na jejím místě nedokázala představit někoho jiného. Punková Nicole Kidman, hudba, britské prostředí a vtípky přidávají celkovému super dojmu.

Hodnocení: 8,5/10

Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku (Kak Vitka Chesnok vez Lecha Shtyrya v dom invalidov)

Road movie o tom jak syn trávící většinu volna po barech s dámami nevalné pověsti a jeho právě nalezený otec hledají společnou řeč.  Dobrodružná pouť do domova důchodců odhaluje tajemství otcovy minulosti i paralely mezi podobnými schématy chování obou protagonistů.

Verdikt: Jakkoli to tak může znít, sentimentu se diváctvo při sledování tohoto počinu rozhodně nedočká. Dočká se divokého příběhu plného zvratů, nějakých vtípků atd. Nicméně pořád asi nejde o počin, o kterém se bude dlouho debatovat, který dlouho utkví, který by nějak výrazně vynikal.

Hodnocení: 6/10

Konec řetězce (Keti lõpp)    

Pracovat ve fast foodovém řetězci už samo o sobě může být nedostatečně naplňující. Pokud navíc motivem valné části zákazníků k návštěvě takového zařízení není hlad či žízeň, ale touha se vypovídat nebo si vyřešit vlastní problémy, je to ještě o mnoho horší.

Verdikt: Komediální prvky jsou v tomto počinu spíše prvky úsměvnými a nikoli těmi, které by vás přiměly k hlasitému smíchu. To samozřejmě nemusí být nutně na škodu. Co z mého pohledu ale filmu neprospívá, je dělení na jednotlivé kapitoly příslušné určitým návštěvníkům. Jakkoli logické se to může jevit, výsledek poté působí roztříštěně a zmateně. Možná i to mohlo za to, že se snímek i přes svou pouze cca 80-ti minutovou stopáž jeví dlouhý.

Hodnocení: 5/10

Baby Driver (Baby Driver)

Baby je mladý talentovaný řidič. Jeho prací však není taxikaření, nýbrž vozí zločince z místa činu. A je v tom nejlepší, a to i díky hudbě, kterou neustále poslouchá. Když pozná dívku svých snů, vidí to jako šanci zapomenout na svůj kriminální život a začít znovu. Poté, co ho mafiánský boss donutí zúčastnit se další akce, ocitá se v ohrožení nejen jeho život, ale i láska a svoboda.

Verdikt: Jízda jako od Babyho – rychlá, svižná a dobře odvedená. Film odsýpal, byl nabitý akcí a bavil. I se svojí téměř dvouhodinovou stopáží, která jej na festivalu řadila k těm delším, neměl zbytečně dlouhé momenty a nevybízel k opakovaným pohledům na hodinky. Za mě palec nahoru.

Hodnocení: 8/10