VIDEO: Jak Christopher Nolan natáčel Dunkerk?

Působivý featurette k očekávanému válečnému snímku vizionářského režiséra odhaluje náročné natáčecí podmínky uprostřed pobřežních bouří ve Francii.

Christopher Nolan je jinde. Snad žádný jiný současný tvůrce nedbá tolik na poctivou a realistickou filmařinu, tak jako 46letý rodák z Londýna. Pamatujete, jak kdysi natočil otevírací letadlovou scénu v Temný rytíř povstal úplně bez digitálních efektů? Aktuální válečný thriller Dunkerk se ponese v podobném duchu a opět by mělo jít, jak už jsme u Nolana zvyklí, o nevšední filmový zážitek.

Režisér Počátku nebo Mementa tentokrát představí příběh inspirovaný skutečnými historickými událostmi z přelomu května a června 1940, kdy 400 000 spojeneckých vojáků prchalo z částečně okupované Francie před postupujícími nacisty a zoufale potřebovalo námořní „odvoz“ domů do staré dobré Anglie. V hlavních rolích se můžeme těšit třeba na Toma Hardyho, Cilliana Murphyho, Kennetha Branagha, Marka Rylance ale také třeba na popovou hvězdičku Harryho Stylese.

Pro kamerového mistra Hoyta Van Hoytema to bude po Interstellaru už druhá spolupráce s vyhlášeným režisérem. Dunkerk se natáčel na historicky přesných plážích a hovoří se o tom, že Nolan opět posunul hranice svého „filmového realismu“ na novou úroveň. Snímek má českou premiéru už 20. července, tak snad vám videa v tomto článku pomohou alespoň trochu zkrátit čekání na jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku.