Víkendové tržby: Mumie nevyzrála na rozjetou Wonder Woman

Tom Cruise a jeho Mumie nevkročili do amerických kin pravou nohou. Tržby výpravnému temnému dobrodružství zachraňuje zbytek světa, zatímco Wonder Woman dál válí.

  1. místo – Wonder Woman: 57,2 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Mumie: 32,3 milionů, novinka
  3. místo – Captain Underpants: 12,3 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta: 10,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  5. místo – Strážci Galaxie Vol. 2: 6,3 milionů, 6. týden v žebříčku
  6. místo – It Comes at Night: 6 milionů, novinka
  7. místo – Pobřežní hlídka: 4,6 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Megan Levey: 3,8 milionů, novinka
  9. místo – Vetřelec: Covenant: 1,8 milionů, 4. týden v žebříčku
  10. místo – Všechno, úplně všechno: 1,6 milionů, 4. týden v žebříčku

Pamatujete, jak kdysi komiksárny Batman v Superman i Sebevražedný oddíl drtivě propadly ve svém druhém víkendu v amerických kinech? Podobného trendu se určitě báli i tvůrci Wonder Woman, ale nakonec to pro legendární amazonku dopadlo více než dobře. Pokles tržeb o mírných 44 % znamená obhajobu prvního místa v box-office a výdělek slušných 57,2 milionů dolarů. K tomu připočtěte 230 milionů ze zbytku světa a okouzlující superhrdinka se pomalu, ale jistě blíží k hranici půl miliardy vydělaných dolarů. Gratulujeme.

To zrestartovaná Mumie si aktuální kinovýdělky za rámeček rozhodně nedá. První díl z plánované série Dark Universe (za pár let by měli dorazit i takový dr. Frankenstein nebo Neviditelný muž) odstartoval výrazně pod očekávání a bude mít co dělat, aby se vůbec zaplatil. Rozpočet nové Mumie byl sice udržen v rozumných mezích (125 mega, smekám), ale těch 32,3 milionů z otevíracího víkendu je bohužel těžká podpásovka.

Tom Cruise ovšem spolehlivě táhne ve zbytku světa, kde si už přišel téměř na 150 milionů. Jenže i tento slušný úspěch je dvousečný, protože studio Universal nasadilo Mumii prakticky všude naráz, a proto nelze předpokládat, že by se v budoucnu tato částka ještě nějak dramaticky zvyšovala. Filmu rovněž nehrají do karet divácké ohlasy a recenze, které stahují temné dobrodružství někam ke slabšímu průměru. Celkově plány s Dark Universe by však komerční neúspěch Mumie neměl ohrozit, na to do tohoto projektu studio nacpalo až moc peněž a ukecalo a příliš známá jména (Johnny Depp, Javier Bardem), ale momentální tržby rozhodně nepůsobí jako dobrá vizitka.

Na třetím fleku se usadil animák Captain Underpants s 12,3 miliony, za kterým s dvoumilionovou ztrátou zaostali noví Piráti z Karibiku. Salazarova Pomsta neválcuje kina jako předchozí díly série a těžko odhadovat, jestli se vůbec kdy dočkáme dalšího pokračování. Ale ruku na srdce, potřebujeme ho vůbec? Oproti tomu trojku Strážců Galaxie uvidíme moc rádi a také už se samozřejmě připravuje. Ještě aby ne, když aktuální Vol. 2 hrdě sbírá jeden milion za druhým. Vytoužená miliarda je sice v nedohlednu, ale těch celkových 828 milionů rozhodně není k zahození.

Šesté místo pro sebe urval chválený psychologický horor s názvem It Comes at Night. Šestimilionové tržby nejsou kdovíjaký jackpot, ale vzhledem k nízké pořizovací ceně filmu (5 milionů), by ve finále mohlo jít o komerčně úspěšný projekt. Na sedmém místě se potácí nová Pobřežní hlídka s The Rockem a Zacem Efronem, ze které se opravdu žádný letní hit nestal. Druhý díl nejspíš nemá šanci na vznik.

Pokračujeme osmičkou a dalším benjamínkem v žebříčku. Megan Leavey je životopisné válečné drama o veteránce americké armády, která společně se svým věrným psem Rexem (ano, opravdu) zachránila v irácké válečné zóně několik životů. Za své činy poté obdržela nejstarší vojenské vyznamenání amerických ozbrojených sil – Purpurové srdce. Kate Mara údajně září v hlavní roli tohoto vesměs chváleného snímku, ale ani její herecký výkon nestačil na lepší výdělky než 3,7 milionů.

No a poslední dvě místa top 10 uhájily dva žánrově velmi odlišné filmy. Devátý Vetřelec: Covenant nijak komerčně neoslnil a Ridley Scott bude rád, když mu Foxové odklepnou finance na další pokračování. Teenage-romance ve stylu Hvězdy nám nepřály s názvem Všechno, úplně všechno skončila na desátém místě s 1,6 miliony dolarů.